Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

San Marino

 

 

San Marino

 

Pogled sa utvrde Cesta Pallazo Publico

 

            Pola sata vožnje i nakon 25 kilometara smo peti dan stigli u San Marino. Put se cijelo vrijeme penje i prvo se stiže u naselje Borgo Maggiore odakle sa do povijesne jezgre može nastaviti uspinjačom, ali i autom. Mi smo nastavili autom i parkirali ispred zidina i ulaza Porta Murata Nouva. Postoji više redova obrambenih visokih zidina i tri utvrde. Samo mjesto se razvilo na najnižem nivou, dok su ostale dvije tvrđave visoko na potpuno vertikalnim liticama sa jedne strane.

            Prema predaji, san Marino je osnovao 301. godine klesar Marin s otoka Raba. Tamo se sklonio od progona kršćana  i napravio kapelu, koja postaje jezgro budućeg grada. Neovisnost je sačuvao i za vrijeme Napoleona, a i nakon ujedinjenja Italije. Ima svega  60,57 kvadratnih kilometara. Najviši vrh je Monte Titano sa 739 metara. Broji 31000 stanovnika većinom rođenih u San Marinu. Kao republika ima parlament.

 

San Marino Piazza Garibaldi Pogled sa San Marina San Marino Porta Murata Nuova

 

            Odmah kraj ulaza prošli smo pored  crkve i samostana San Querino i došli na trg Piazza Garibaldi, odakle dvije uske uličice vode na dva druga trga. Jedan je Piazza della Liberta, na kojem se nalazi glavna upravna zgrada Pallazo Publico. Tu zasjeda Parlament i primaju se strani državnici. Možete se slikati sa počasnom gardom na ulazu. U Parlament se može i ući i vidjesti što je unutra. Dalje se dolazi do trga i vidikovca gdje stiže žičara. Tu je spomenik Bartolomeu Borghesiu, poznatom numizmatičaru, koji je izabrao San Marino, kao svoje zadnje utočište. Tu je i umro 1860 godine, a njegov lik se nalazi i na novčiću od 2€ iz 2004 godine. Iako San Marino ima svoje izdanje novčića eura i centi, veoma ih je teško naći u opticaju. Ali se zato mogu kupiti kao suveniri po dvadeset puta većoj cijeni.

 

SanMarino

 

            Drugi trg je Piazza Domus Plebisi, na kojem je bazilika Saint Martin. Unutrašnjost prilično siromašna i nezanimljiva. U uskim uličicama su mnoge trgovine suvenirima, parfemima i pićima. Svuda se nudi Amareto, te likeri od raznog voća. Naravno sve je najpovoljnije uzeti u kompletu od tri boce za 9€.. Vidno je istaknuto da su to TAX FREE cijene, mada to treba uzeti sa rezervom. Malo sumnje i budi činjenica da u istom dućanu možete kupiti za svega 5€ i imitacije parfema, dok su originali od 20-50€.  Ipak smo kupili original i bio je stvarno original.

 

  SanMarino

 

            Penjući se dalje dolazi se do prve i najstarije utvrde La Rocca, a nešto dalje je i najviša Cesta sa muzejom oružja. Muzeja u samom gradu ima raznih. Pa ćete naletjeti na muzej sprava za mučenje i muzej jedinstvenih stvari Museo delle Curiosita. Svuda se ulaz naravno plaća.

 

SanMarino SanMarino San Marino

 

 Napisao i snimio fotografije Boris Pletikosa 8-9/2009

 

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop