Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

iPHONE


iPhone


Svi manje više znamo što je iPhone G3 i da ga je Apple izbacio krajem prošle godine kao superhit proizvod, zbog koga se čekalo u redovima za kupovinu. Većina misli da je to samo stvar mode i prestiža. Igračka za klince i odrasle. Ali varaju se. Radi se o revolucionarnom spoju mobitela, dlanovnika ( malog džepnog računala), iPoda (MP3 playera), satelitske navigacije i fotoaparata, koji je tako dobro koncipiran i osmišljen da je to zaista čudo. Uz to za njega su preko noći napravljeni bezbrojni programi, najrazličitijih namjena. iPhone nudi sve moguće informacije koje se nalaze u adresaru, na Internetu, te zabavu i igru. Tko ga proba koristiti jedan dan, ubrzo shvaća da ne može bez njega.


Gdje kupiti?


Kod nas ga možete kupiti samo ako ste T-mobile pretplatnik. Nekodiran košta skoro dvostruko nego u Italiji, gdje je 499€. Uz to još dobijete talijansku SIM karticu i 5€ na njoj, te povrat poreza. Postoji u T-mobile ponudi i Simpa opcija za 3298,00 kn (8GB) sa uključenih 100 kn prometa. Hackeri ga naravno mogu otključati, tako da ga koristite u drugim mrežema. Ne smijete onda sami raditi update, kao kod onoga talijanskog, ali poslužite će, pogotovo ako ga uzimate poslovno, pa ne želite švercati.
Kako mi je kćerka uzela iPhone u Italiji još prije nego je stigao u HR, ja sam se navukao na njega i kada se pojavio kod nas, uzeo ga prvi dan u Simpa paketu, pošto sam VIP korisnik. Pomno sam prostudirao cijene i tarife i glatko odbio opciju da mi za „svega“ 75 kn mjesečno uključe 0,5GB Internet GSM prometa. Još sam napomenuo, da se ne želim spajati uopće na Internet putem GSM mreže, već samo preko lokalnih wireless mreža i WI-FI točki, kojih je svuda po gradovima, te da mi to isključe. Naime 1GB GSM prometa košta 10 puta više, nego kada koristite T-COM ADSL u uredu ili kući. Znate i sami koliko mjesečno plaćate za Internet, a ima i jeftinijih operatera i za te usluge. Proces aktiviranja je obavio djelatnik u dućanu T-mobile. Koliko sam bio u pravu ne pristajući na ponuđenu opciju, uvjerite se sami. Prvi dan mnogi moji poslovni partneri i prijatelji željeli su da im pokažem kako i što radi, te sam se spajao na Internet i slao i primao e-mailove misleći da to radim preko lokalne mreže. Nikoga nisam zvao, a sutradan sam ostao bez teksta kada mi je T-mobile objavio na sam potrošio bon od 100 kn i da ga moram obnoviti. Iako i sam imam dionice T-COM-a takve tarife su ipak pljačka i netko bi zaista u cilju razvoja ove države morao nešto učiniti i na tome polju. Naravno da su reklamacije elegantno odbijene, a opciju su nakon nekoliko posjeta i poziva isključili tek u tehničkoj službi. Tko zna kolike račune dobivaju pojedinci na pretplati, čiji se iPhone sam spaja i vrši update preko GSM Interneta cijeli mjesec, dok ne stigne račun.


Mogućnosti


Na tržištu postoje dva modela, koji se razlikuju po veličini memorije i boji. Slabiji ima 8GB memorije i dolazi u crnoj boji, dok jači ima 16GB i dolazi u crnoj i bijeloj boji. Prednost je veliki touchscreen ekran, koji odlično funkcionira i prilagođava format i veličinu slike ovisno kako ga okrenete, uz mogućnost zumiranja. Laganim pokretima prstiju u izbornicima birate ono što želite. Onima koji malo slabije vide, pravo osvježenje jer su slova veća nego kod mobitela, pa ne trebaju naočale za telefoniranje.
Na PC se instalira software iTunes, kojim iPhone sinkronizirate sa Vašim stolnim računalom. Prebacivanjem Kontakata iz Outlooka dobivate i na mobitelu sve moguće podatke koje ste godinama skupljali. Za razliku od mobitela ovdje se prebacuju sva polja, pa pored telefonskih brojeva vidite, e-mail adrese, web stranice i ono što ste zapisivali u zabilješke. Koristeći takve kontakte uvijek su Vam sve informacije pri ruci, a možete slati i primati e-mailove.
Apple store je mjesto gdje se nalazi sve ono što se može downlodati. Nove verzije software-a možete besplatno preuzeti putem iTunes programa. Svakim danom ponuda je sve zanimljivija, a možete pronaći razne igrice, aplikacije, melodije, programe. Neke su besplatne (FREE) a za neke treba platiti navedenu cijenu. Izbor besplatnih aplikacija je ogroman, tako da se ne brinete. Na zaslonu imate ikonicu, te samo jednim pritiskom na nju odlazite u virtualnu prodavaonicu i birate što instalirati. Prilikom registracije iPhone-a potrebno je dati broj kreditne kartice s koje će Vam se naplaćivati ono što se nije FREE.


Internet

Kada se isključi GSM povezivanje, uređaj se automatski spaja na Interent , kako rekoh, putem wireless mreže, koja se nađe u blizini. Bilo da se radi o Vašoj mreži u kući ili uredu, bilo da hvatate nezaključanu mrežu od susjeda ili neku WI-FI javnu mrežu (restorani, kafići, hoteli, aerodromi, pojedini dijelovi grada i ....) spajate se na normalne Internet stranice, te zumirajući ekran sasvim normalno čitate i gledate ih. Naravno da ujedno se automatski i skinu e-mailovi. Trenutno najpopularniji Internet program je Facebook, koji nakon što ga besplatno instalirate omogućuje da samo jednim dodirom na ikonicu pristupite svom profilu. I eto Vas u društvu sa svojim prijateljima. Što reći za online podatke o vremenu i vremenskoj prognozi u gradovima po izboru, tečajnim listama, svjetskim burzama, web kamerama svuda po svijetu ili iz Vaše okoline, satelitskoj navigaciji i Vašem polažaju na google kartama, kompasu i još mnogo toga.


Skype


Mnogi koriste za razgovor sa prijateljima ili poslovnim partnerima u zemlji ili inozemstvu Skype ili neke druge slične programe i operatere. Skype služi za VOIP telefonske razgovore Internetom. Većina se zadovoljava da na taj način razgovara sa onima koji na svom stolnom računalu na drugoj strani isto tako imaju instaliran isti program. Tada je sve besplatno. Što ako želite preko Skypa nazvati svoga ujaka u Australiji, koji niti ne zna što je Skype, pa niti nema računalo. Možete za 10€ kupiti kreditnom karticom Skype telefonske impulse i trošiti i pomalo. Vaš Internet poziv će u Australiji biti prebačen na lokalnu telefonsku liniju. Takav razgovor će koštati 0,02 €/minuti uz uspostavu poziva od 0,05€.. Da dobro ste izračunali svega 15 lipa po minuti, što je skoro jednako ili dvostruko jeftinije od cijene minute razgovora unutar Hrvatske ( ovisno o doba dana) ili 30 puta jeftinije nego kada zovete sa klasičnog kućnog telefona. Ne plaćate niti PDV.
Slične ili iste tarife su za većinu zapadnoeuropskih zemalja. Najskuplje su zemlje iz našeg okruženja ( Bosna i Hercegovina 1,24 kn/min , Srbija 0,7 kn/min, Slovenija 0,39kn/min ), ali još uvijek nekoliko puta jeftinije. Kada zovete mobitele u drugim zemljama cijena je od 1,2kn/min-1,75kn/min, što je 2-3 puta jeftinije.
Za korištenje potreban je PC i otići na
www.skype.com te izabrati stranicu DOWNLOAD i kliknuti na gumb Download now. Tu se nalaze i kratke upute za instalaciju, koja je veoma jednostavna. Potrebno je par puta kliknuti i Skype se instalira. Izaberite Skype ime na način da lako budete prepoznati, kada Vas drugi Skype korisnik želi pronaći. Obično je to ime.prezime ili samo prezime ili naziv firme. Unesite tražene podatke i password .Može se staviti svoja ili bilo kakva slika. Kada se želi razgovarati dovoljno je kliknuti na ikonicu i startati program. On će se sam pokrenuti ako imate poziv od drugoga Skype korisnika.
Ukucajte u Contacts pomoću search opcije ime i prezime osobe koju želite kontaktirati, te iz koje je zemlje i Skype će je pronaći ako je njegov korisnik. Da biste otpočeli komunikaciju ta osoba Vas mora prihvatiti kao Skype frienda (prijatelja). Možete se dopisiva pomoću chat opcije ili razgovarati pomoću mikrofona i zvučnika ili slušalica. Može se kupiti i USB telefon, pa čak posebni Skype mobitel. Uz video kameru, možete vidjeti sugovornika, a i on Vas.
Razgovor dva Skype korisnika je potpuno besplatan, bilo gdje u svijetu. Call phones je opcija u kojoj možete zvati fiksne i mobilne brojeve telefona bilo gdje u svijetu. Za to su Vam potrebno kupiti Skype minute preko Interneta, kreditnom karticom ( kliknite na Buy Skype credit). Tarifa prema svakoj pojedinoj zemlji je drukčija i višestruko jeftinija od klasičnih telefonskih poziva. Kliknite na See detailed rates for all countries.

Fring

Skype niste možda mnogo koristili, jer ste morali sjediti pored računala sa mikrofonom ispred sebe. Sada više ne. iPhone je ujedno i računalo, koga nosite sa sobom . Kada instalirate program FRING između svih svjetskih većih Internet operatera pronaći ćete i Skype. Unesite svoje Skype podatke i paralelno možete koristiti stolno računalo i iPhone. I to nije sve. Kada odete u inozemstvo nema skupih roaminga i razgovora 10 kn/min. Isključite zvono i ne javljajte se. Kada dođete do neke WI-FI točke i wireless mreže, pogledajte tko je zvao i nazovite ga ali po 0,32 kn/min ili mobitel po 1,35 kn/min. Smiješno zar ne. Kako se nekome drugome isplati imatei takve cijene.


Senzori


iPhone ima ugrađene mnoge senzore u sebe, pa tako i senzor za nagib i ubrzanje. Ako ikada zatrebate libelu, može tome poslužiti i Vaš ljubimac. Želite se malo razgibati. Startajte program kuglanja, uzmite iPhone u ruku i zamahujte kao da kuglate. Kugla na ekrenu prati svaki Vaš pokret i ide onamo kao da bacate pravu kuglu. Imate i malu klavijaturu, pa možete pokušati svirati.
Uređaj ima i nekih nedostataka, neke od njih moguće je riješiti skidanjem novijih software-a s
Applove web stranice, dok neke ipak ne. Nedostatak je nemogućnost prijenosa podataka s jednog na drugi uređaj putem bluetooth-a, koji služi samo za povezivanje sa bluetooth slušalicom za razgovor ili slušanje muzike. Da biste povezali slušalicu uz to morate prvo skupiti posebni kabel (188kn) i povezati ga putem PC-a. Zaista bezobrazno. Kamera je svega 2.0 megapixela, bez blica, pa slike uspiju samo uz jako svjetlo. Nemoguće je slanja MMS poruka. Očigledno su namjerno ostavljene za neke druge verzije uređaja, kako bi svi pohrlili kupiti sljedeće godine G4.
O ovom smartphone-u bi se moglo pisati i pisati, jer jednostavno iz dana u dan otkrivate nove funkcije, verzije, aplikacije i oduševljavate se njima.


Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing.     02/2009

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop