Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Google PikasaFOTOALBUM NA INTERNETU

    

Turist plus Picasa

 
Sve veći broj digitalnih fotoaparata doprinjeli su enormnom porastu snimljenih fotografija. Nekada smo išli na godišnji odmor ili put i napravili 24 ili 36 snimaka, koliko je moglo stati na jedan film, a prije par dana sam se vratio sa 900 snimaka. Samo manji dio postanu slike na papiru, bilo da se printaju na printeru ili da se daju izraditi kod fotografa. Ostatak se čuva na CD-u ili na disku računala. Koliko su sigurno pohranjene i kako ih pokazati drugima, poslati prijateljima ili rodbini u druge gradove ili države? Evo odgovora.

 
Slike sa memorijske kartice treba što prije prebaciti na računalo ili CD, kako Vam se ne bi desilo da ih izgubite. Nema pouzdanih medija za pohranu. Vrijeme čini svoje, pa se tako može desiti greška na memorijskoj kartici ili CD-u. Ako ih držite samo na optičkim medijima kao CD, DVD računajte da nakon desetak godina ili čak ranije možete sve izgubiti, jer to nisu mediji gdje vrijeme ne igra ulogu. Znamo da niti na računalu kada strada hard disk više nema nazad podataka, pa niti slika, ako su bile pohranjene na njemu. Jedino pomaže čuvati ih na više mjesta.

 
E-mailom par slika možete poslati prijateljima. Ali kako fotoaparati najnovijih generacija rade slike visokih rezolucija, koje su jako velike (svaka po nekoliko megabajta ), možete poslati svega par slika i to samo onima koji imaju ADSL pristup. Ako šaljete više slika pa još na nekoliko mjesta može povećati Vaš račun za Internet, osim ako imate uključenu flat-rate opciju. Naravno da slike možete obraditi i smanjiti im veličinu, ali ako znate kako i ako imate vremena napretek.

 
Internet nudi još jednu mogućnost. Možete ih staviti na neki server, tko zna gdje u svijetu. Postoje specijalizirane stranice koje nude takve usluge. Neke su djelomično komercijalne, pa će Vam dati određeni prostor, ali i nuditi posjetiocima ( vašim prijateljima) da im izrade i pošalju slike po povoljnoj cijeni. Neke su potpuno besplatne i prijatelje neće gnjaviti nikakvim prijavama i mailovima.

 
Ideja za ovaj članak se upravo rodila iz moje potrebe za prikazivanje mojih slika sa mog posljednjeg putovanja. Od 900 slika sam izabrao „svega“ 300 komada i odlučio ih pokazati prijateljima i rodbini, koji su to tražili, a rasuti su svuda po bijelom svijetu. Toliko ih je moglo stati na CD. Ali nisam slao okolo CD-e. Malo sam istraživao gdje ih smjestiti na WEB-u, tako da svi ih lako mogu vidjeti jednostavno kliknuvši na link koji sam im poslao e-mailom.

 
GOOGLE PIKASA

 

 Turist plus Pisacsa

 


Pronašao sam takav servis koji nudi Google i zove se Pikasa, a uz to je još i na hrvatskom jeziku. Ukucajte na Internetu http://picasa.google.com i tu ste. Ne samo da će obaviti ovo što smo htjeli, već će Vam napokon napraviti reda i pronaći i one slike koje ste negdje snimili, a zaboravili gdje. Sve to organizirati u fotoalbume, gdje možete dati i opis uz svaku sliku. Slike će u albumima će biti sortirani po nazivu ili datumu ili kako želite. Tu su i alati za popravke i stvaranje raznih efekata jednim klikom miša. Slike će biti automatski smanjene na određenu rezoluciju koja neće biti problem nikome,a dovoljno dobre kvalitete. Poslije ih možete slati e-poštom, ispisivati kod kuće, izrađivati poklon CD-e te ih čak objavljivati na svom blogu. 


Kliknite na PREUZMITE PIKASU i skinite (downloadajte) software koji se instalira na Vaše računalo. Trebalo bi krenuti automatski, osim ako imate uključenu zaštitu, kao opciju u Internet exploreru ili nekom zaštitnom programu. Onda morate dozvoliti download ili klinuti još jednom. Zatim će Vam se otvoriti novi prozorčić i kliknite RUN i slijedite upute za instalaciju. Na kraju će Vas pitati da skenira cijeli PC ili samo My documets u potrazi za slikama, te da ih organizira.

 
Picasa odmah kreće na posao, organizira sve slike na Vašem tvrdom disku po datumu u kolekciju "Mape na Disku". Ako Picasa pronađe mape koje ne želite, kliknite na Alati > Upravljač mapama kako bi zadali koje mape treba snimiti jednom, snimiti uvijek ili ukloniti. Za uklanjanje pojedinačnih slika iz Vaše biblioteke, jednostavno označite sliku i desnim klikom je u cijelosti obrišite s Vašeg računala ili je sakrijete od Picase. Pikasa je kreirala i shortcut na desktopu kojim lako startate program.

 
Startajte Pikasu. Na lijevoj strani su mape (folderi) gdje su smještene slike. Desno su slike u tim folderima. Kliknite na mapu iz koje želite prebaciti slike. Označite slike koje želite prebaciti. Zatim na dnu kliknite na gumb DODAJ u. Otvoriti će se izbornik, gdje birate album u koji želite prebaciti slike. Ako ga nema onda ga ga morate napraviti novoga. U tom slučaju mu dajte ime, dodjelite datum, neki opis i slično. I slike su prebačene. Postupak možete ponavljati. Slike možete i izbaciti. Malo proučite program.

 
SLANJE SLIKA NA INTERNET

 
Sljedeći korak je to staviti na Internet. Razlikujte album na PC-u od albuma na Internetu. Ne morate sve prebacivati, ali možete. Obilježite album koji želite prebaciti. Kliknite na dnu na gumb “WEB album”.Dobijete poruku spajanje na Internet. Naravno da prije toga se morate spojiti na Intrenet ako niste stalno spojeni.

 
Prvo se morate prijaviti. Za uporabu Picasa web albuma trebate Google račun koji omogućava prijavu na više Google usluga samo s jednom e-poštm i zaporkom. Ako već imate Google račun (ako ste već koristili Gmail, Google grupe, Google Alerts ili Froogle Shopping List), iskoristite ga za prijavu. Ako nemate napravite novi Google račun i prijavite se za Picasa web. Trebate e-mail adresu, zaporku ( password) i korisničko ime, koje će biti ustvari Vaša WEB adresa. Popunite i ostale podatke. To Vam otvara prolaz da dodavanje slika.

 
Nudi Vam se da slike dodate u postojeće WEB albume ili da kreirate novi. Izaberite što želite. Zatim izaberite kvalitetu slika. Nude se tri opcije velike, srednje 1600 pixela i optimizirano 1024 pixela. Ova zadnja je sasvim dobra za pregledanje. Uz to velike slike se mnogu duže učitavaju, a Vaši prijatelji neće imati živaca čekati da se svaka slika otvori po nekoliko desetaka sekundi. Uz to vodite računa da Vam je na raspolaganju 1GB prostora, pa ako su prevelike slike može ih stati manje. Prostora ima relativno dosta, ali ako gledate dugoročno i nema ga. Međutim možete se prijaviti još jednom kreirati drugi account. PAZITE, ako stavite slike male rezolucije nemojte misliti da Vam je to i sigurna kopija. I dalje čuvajte negdje slike u punoj rezoluciji.

 
Sljedeće što morate odlučiti je da li su Vaše slike vidljive svima ili samo onima kome želite omogućiti pristup. Pa tako izaberite opciju “javni” ili “nije javno dostupno”. Ako su javni svi koji znaju Vaš username mogu otkucati http://picasaweb.google.com/Username  i vidjeti što ste stavili. U suprotnom teško mogu pogoditi ključ koji štiti. Uvijek možete promijeniti ovu opciju i naknadno. Ne zaboravite poslati prijateljima link ili pozivnicu ako ste stavili ključ. Pozivnicu šaljete sa WEB-a kada se sami prijavite na svoj web album, izabravši jedan i kliknuvši na gumb (u desnom gornjem kutu) „podijeli album“, pri tome popunivši e-mail adresu i poruku za prijatelje. Oni kada dobiju poruku jednostavno kliknu na nju i otvore album. Antispam filtri mogu takve poruke tretirati kao spam jer ih šalje server pikasaweb, pa javite prijateljima da im šaljete pozivnicu običnim mailom ili telefonom.

 

Možete na isti način prebaciti i filmove koje ste snimili. monogo toga još ovaj software omogućuje. Igrajte se i naučiti ćete štošta.

 

Napisao Boris Pletikosa, dipl.ing 12/2007

  

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop