Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Hard disk ili flash memorija

 


PC SA ILI BEZ HARD DISKA

 

Turist plus

 

 

Unatoč stalnom razvoju hard diskova, sve većim kapacitetima i brzinama čitanja podataka izgleda da je u nekim računalima za njih došao kraj. Svi znamo da služi za pohranu podataka. To je komponenta zbog koje smo često prokleli naše računalo i ostali bez podataka. Spada u jednu od najkritičnijih i najčešće podložnu kvarovima. A kako i ne bi kada se u njoj nekoliko ploča vrti ogromnim brzinama ( 5400-15000 okretaja u minuti) uz glave koje čitaju podatke. Stoga nije otporan na udarce, a strada i sam od sebe zbog oštećenja na površinama ploča.


Na drugoj strani, razvojem memorija i memorijskih čipova, informatika je ponudila računala bez hard diska, sa fiksnom memorijom unutra. Nemojmo je brkati sa RAM memorijom. To je memorija kao što se koristi u USB stickovima. Dosadašnji problem je bio mali kapacitet takvih modula i pouzdanost podataka pohranjenim u njih. Ali za manje zahtjevna računala to više nije ograničenje. Uz to radi se o tehnologiji bez pokretnih dijelova, otpornoj na udarce i svjetlost, veoma laganim pizvodima, malih dimenzija, koji se lako integriraju u uređaje. Posebno one mobilne, manjih dimenzija, kao džepna računala i mobitele. Neki proizvođači računala, kao Fujitsu Siemens već su najavili prelazak na proizvodnju računala bez hard diska u domeni ne zahtjevnih poslovnih računala.

 

Da li to znači kraj klasičnih hard diskova? Proizvođači diskova tvrde da ne. Dapače, misle da će to još unaprijediti njihovu prodaju. Njihovi argumenti su da gdje god postoje podaci , postojati će potreba za njihovim backupiranjem odnosno pravljenjem sigurnosne kopije. Broj takvih uređaja, bilo da se radi o računalima, uređajima za igru, vanjskim memorijskim modulima je sve veći. Pa tako će rasti i potreba za sve većim prostorom za pohranu podataka, a ona raste eksponencijalno. Ljubitelji muzike koji koriste uređaje tipa Apple iPOD ili nekih drugih MP3 playera sve više prave kopije svoje muzike na računalo. Na kraju količina muzike koja stane na takav uređaj ipak je daleko manja od one koja stane na hard disk. Prijenosni uređaj se lako ošteti, izgubi ili ukrade, a tako i dragocjena muzika.


Pored toga flash tehnologija je neekonomična kod većih kapaciteta memorija, pa će takva računala imati potrebu za vanjskim memorijskim uređajem, a to će naravno opet biti hard disk. Neke branše neće moći niti sanjati o računalima bez diskova, jer koriste velike fileove i imaju ogroman broj podataka. To su prvenstveno projektanti, grafičari, dizajneri i svi oni koji rade sa muzikom, filmovima, slikama. A to tržište je u naglom porastu. Ako je vjerovati predviđanjima Seagate-a vodećeg proizvođača diskova, sve preko 20 GB i dalje će zadržati klasične diskove.


Pojava Windows Vista operativnog sustava donijela je mnoga hibridna rješenja, pa tako je i Seagate kombinirao flash tehnologiju memorija sa svojom tehnologijom čvrstih diskova unutar jedne jedinice. Ljepota takve dvojne funkcionalnosti je da flash element pomaže računalu da se boota ( podigne) brže, dok hard disk osigurava robusnost, pouzdanost i veliki kapacitet. Nemoguće je gigante kao Google, YouTube, MySpace, Facebook zamisliti bez korištenja hard diskova za pohranu te ogromne količine podatka , koja se nudi u Cyber prostoru. A takvih kompanija je jako mnogo, čak i na lokalnom nivou. Sve veći broj uređaja u kućanstvu i njihov razvoj također će zahtijevati ugradnju diskova i sve više prostora na njima. Media centri, DVD recorderei, konzole za igru, HDTV govore tome u prilog.


Ne zaboravimo ipak da će pravi procvat doživjeti i tržište memorijskih modula, zahvaljujući eksploziji portable digitalnih uređaja za muziku, telefoniji, sustava za navigaciju, uređaja koji se ugrađuju u automobilskoj industriji itd.

 

HARD DISK SA FLASH MEMORIJOM

 

Jedan od novih proizvoda Seagate je Momentus 5400 PSD i namijenjen je baš tržištu prijenosnih računala. To je kombinacija 2,5 inčnog hard diska kapaciteta 80,120 ili 160 GB, brzine okretaja 5400 u minuti i 256 MB flash memorije. Ovom kombinacijom se dobiva duži vijek trajanja baterije, jer sam disk može zaustaviti motor i raditi samo iz flash memorije. Brži je odziv, pa se smanjuje čekanje za podizanje sustava. Povratak iz moda hibernacije je trenutan. Zahvaljujući tome što disk se ne okreće cijelo vrijeme, povećava se njegov životni vijek i smanjuje mogućnost kvarova. Koristeći ovakav disk, dobiva se puna snaga Vista operativnog sustava. Analizirajući potrebe laptopa i često korištene filmove za određeni posao, operativni sustav može predvidjeti što ćete koristiti, pa dio podataka u većem paketu prebaciti u flash memoriju i odatle ih uzimati brže za obradu. Za to vrijeme motor diska je ugašen i štedi energiju. Ako je potrebno neki podatak spremiti na disk, ne mora se to uraditi odmah, već se šalje prvo u memoriju, a kada se skupi dovoljno podataka, pali se motor diska i sprema se sve skupa na njega. Jamstvo na ovakve uređaje je 5 godina.


Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing. 09/2007

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop