Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Vijesti

 


BFG-grafičke kartice

 

Turist plus vijesti


Nekima je dovoljno reći da većina modela ima doživotnu garanciju i da su prema svim stranim časopisima najbolje grafičke kartice ikada napravljene.BFG-je za one koji još ne znaju brand od NVIDIA-e, ali su kartice overklokirane. Zaposlenici u BFG-u su redom najveći gameri ili grafički dizajneri koji su ovu liniju overklokiranih kartica stvorili iz pukog entuzijazama. Grafičari ih koriste u Photoshopu i Autocadu, a gameri iskorištavaju njihov maksimum u najtežim igricama današnjice. Overklokirana BFG- Nvidia izvlači 100% grafičkih mogućnosti iz sebe, a ista klasa Nvidie maksimalno 70%.


„BFG-grafičku karticu bi trebao imati svaki trgovina koja drži do sebe“ je komentar velikog broja gamera. Cijena BFG kartica je, prema politici firme, kao i normalne kartice te klase. Trenutno ima 4 klase kao i Nvidia 5000, 6000, 7000, 8000. BFG-vodstvo i manageri su bili realni i korektni što se tiče cijena pa su izračunali da prodaja neće ići, ako cijena bude previsoka, ma kakva kvaliteta bila u pitanju, te da bi to dovelo do kupovine uskog kruga ljudi. Posebno je zanimljivo i to što se tek na svakih 1000 prodanih grafičkih kartica eventualno javlja jedna koja ima nekakvu grešku ili ne radi , što je najmanji mogući postotak u prodaji grafičkih kartica u svijetu.


Modeli koji će ove godine biti dostupni i na hrvatskom tržištu. BFG-Nvidia je najbolje što grafička industrija trenutno nudi i po maksimalno fer cijenama koje su samo 5% veće nego normalne Nvidia kartice. O popularnosti i relativno malim količinama koje BFG-Nvidia proizvodi govori činjenica da se serije ove kartice u inozemstvu čekaju u redovima! Rade se verzije još i za AGP utor.

 

 

GeForce8800 GTX 768MB ili 640MB čak i sa vodenim hlađanjem
GeForce8800 GTX OC 768MB ili 640MB
Geforce 7950GT 512MB
Geforce7900GS OC 256MB
Geforce7800GS OC 256MB
Geforce7600GT OC 256MB
Geforce7600GS OC 256MB ili 512MB
Geforce7300GT OC 256MB
Geforce7300GS OC 256MB
Geforce6600GT OC 128MB

Napajanje za grafičku karticu


Nove, najmočnije grafičke kartice su jako veliki potrošači struje, pa kod kupovine jedne takve morate voditi računa da uzmete i veoma jako napajanje. Nekakav minimum bi bilo napajanje od 550W. Standardno se u računala ugrađuje 400W, pa ako već imate takvo računalo, najjednostavnije je staviti dodatno napajanje za grafičku karticu. Osim grafičkih kartica, firma Point Of View proizvodi i razne korisne i inovativne dodatke za „gamere“ i općenito korisnike koji su entuzijasti svijeta PC tehnologije. Upravo za takav tip kupaca dolazi nam dodatno napajanje za grafičke kartice.


Ukoliko niste pretjerano zainteresirani za elektronički dio vašeg računala, vjerojatno niste niti svjesni da grafička kartica – ili bolje reći KARTICE u jačim računalima ponekad zauzmu čak 50-60% ukupne snage koju PC troši. I to baš najosjetljivije 12 voltne linije o kojoj ovisi i procesor. Iz ovoga je vrlo jednostavno za zaključiti, da ukoliko želite u računalo ugraditi jaku grafičku karticu ili vam treba doista jako napajanje – ili vam treba prosječno napajanje i Black Booster – koji će putem „PCI Express“ napajanja dovoditi nužnu dodatnu električnu energiju za 3D procesiranje i prikaz slike na monitoru (ili monitorima).


SLI i CrossFire konfiguracije, pogotovo najjačeg ranga grafičkih kartica još će i više profiritati od ovakve nadogradnje u računalo. Čak i računalo koje ima dovoljno snažno napajanje za ugrađene komponente profitirati će od ugradnje ove komponente. Uz dodatno napajanje vaše osnovno napajanje radit će s manjim kapacitetom, te će stoga biti pouzdanije, trajnije, hladnije, tiše u radu(…).

 

Black Booster dodatno je 300W napajanje namijenjeno grafičkim karticama, u formatu 5,25“ utora za proširenja. Za rad mu treba dodatni vanjski priključak na struju, a instalacija se svodi na „plug-and-play“ u punom smislu te riječi. Uštekate u struju i kvalitetnije i stabilnije će vam raditi video igre. Black Booster X3 pali se i gasi zajedno s vašim računalom, bez vaše intervencije, a temperaturu mu stabilnom održavaju dva tiha ventilatora koji usisavaju svježi zrak s prednje strane kućišta. Cijena ovakvog napajanja nije bezazlena. „Svega“ je 850 kn, ali oni koji su spremni dati 3000-5000 kn za grafičku karticu, podnijeti će i taj trošak.


PAKET ZA VIDEO TELEFONIRANJE


Iz dana u dan, komunikacija putem Interneta postaje sve popularnija. Dilema nije teška.Odabrati praktički besplatno komuniciranje putem računalne mreže naspram klasične fiksne PSTN ili još skuplje mobilne komunikacijske mreže. Uvjet da obje strane u komunikaciji imaju odgovarajuće tehničke preduvjete. A te tehničke preduvjete, osim naravno veze nude Vam se u paketu za glasovno ili glasovno+video telefoniranje preko Interneta. Predstavljamo vam dva paketa proizvoda koji se logično mogu prodavati zajedno, a kada ih spojite vaše računalo dobiva interesantnu dodatnu funkcionalnost. Omogućava ugodnu bežičnu komunikaciju do 10 m od računala. Samo pripazite da ne odete izvan kadra web kamere. Sastoji se od Web kamere , Bluetooth bežičnog headseta i Bluetooth USB primopredajnika. Bez kamere možete koristi samo za telefoniranje.

 

USB web kamera se može staviti na stol ili na vrh monitora/notebooka. Obično ima rezoluciju 640x480. Bluetooth bežični headset (slušalica sa mikrofonom) moguće koristiti za hands-free razgovaranje mobitelom ili VoIP preko računala (Skype, GoogleTalk...). Težina samo 14g. Baterija je dostatna za 6 sati razgovora i preko dvanaest dana pripravnosti (120 mAh, Li-Polymer). Punjenje je putem USB kabela. Bluetooth USB primopredajnik se spaja na računalo. Za ostvarivanje audio/video ili samo audio komunikacijskog kanala koristite svoj omiljen komunikacijski program MSN Messenger , AOL Instant Messenger , Yahoo Messenger , Skype , Trillian ili nešto drugo.


WIDE SCREEN MONITORI

Widescreen monitori ulaze na velika vrata u 19/20/22“ segmente. Trošak proizvodnje panela takvog formata i cijena takvih monitora iste dijagonale sa relativno istim performansama (istim sučeljem, istom vrstom (TN) matrice i sličnim odzivom, je u pravilu nešto niža od standardnog 4:3 formata – kod većine proizvođača. Iz toga razloga će se wide screen model Samsung 940NW plasirati na tržište po nižoj cijeni od drugih Samsungovih klasičnih modela 920/940N. Svi ovi modeli imaju analogno sučelje, 940NW ima nešto brzi odziv (5ms) ali i jeftiniji wide format ekrana.

Kako widescreen formati nisu još apsolutno zaživjeli na tržištu i zauzimaju cca 3-7% ukupne prodaje LCD monitora u zadnjih 3-4 mjeseca, ne predstavljaju dominantni udio tržišta. Ubrzano povećanje udjela Wide formata se očekuju tek tokom godine, pogotovo u narednom periodu mjesec-dva jer je lansirana Windows Vista – novi OS koji favorizira PC prikaz u wide formatu, te se lansiraju modeli monitora koji su cjenovno vrlo nisko pozicionirani. Do kraja godine se očekuje da će Widescreen monitori imati dominantni udio na tržištu po pitanju formata ekrana.


Kod većih ekrana od 19“, kao što su 20/22“ – udio wide formata ubrazno postaje dominantan format osim ako se ne radi o korisnicima koji te ekrana upotrebljavaju u poslovne svrhe obrade grafike i videa gdje je cjenjeniji 4:3 format i rezolucija 1600x1200. Po pitanju modela SM940NW, radi se o 19“ analog wide entry segmentu koji Samsung dosad nije pokrivao svojim modelima. Stoga je novolansirani monitor pozicioniran na nižoj cjenovnoj poziciji od 920/940N, (dosadašnji najpovoljniji modeli). Unatoč nižoj cijeni, zbog wide formata neće imati dominantni udio u prodaji 19“ monitora, jer tržište još nije u potpunosti prilagođeno takvoj vrsti ekrana, te se povećanje potražnje tek očekuje.


BenQ LCD televizori

Na naše tržište je stigla dugo očekivana nova generacija BenQ LCD televizora. Odlikuju ih poboljšane karakteristike, atraktivne nove tehnologije te brojna inteligentna rješenja koja korištenje televizora čine još lakšima i ugodnijima.


SENSEYE TEHNOLOGIJA služi za fino podešenu stvarnu sliku prilagođenu ljudskom oku. Optimiziranjem boje, jasnoće, kontrasta te dinamičnih kretnji po ekranu, Senseye stvara jasne i vjerne slike dublje i bogatije boje i razgovjetnijih detalja.


AMVA (Advanced multi-domain vertical alignment) tehnologija nudi rješenje za isprane boje. Ona je ekskluzivno tehnološko dostignuće koje je patentirao BenQ. Uspješno eliminira blijedost boje, koja se dešava pri čudnim kutevima gledanja na ekran. Sada ćete i iz udaljenog kuta sobe uživati u originalnoj kvaliteti slike. Zahvaljujući tome pri apsolutnoj zakrenutosti ekrana (178°) slike su sada još bogatije i zasićenije bojom. U kombinaciji s novim fizičkim dizajnom piksela postiže se omjer kontrasta od 1200:1. Ovo ćete odmah uočiti na dodatnim detaljima koji će se odjednom samo pojaviti u najtamnijim i najsvjetlijim dijelovima slike gdje je fino nijansiranje oduvijek bilo najproblematičnije.


VIRTUAL DOLBY SURROUND je licencirana tehnologija od Dolby® Laboratories koja sa naprednim pseudoakustičnim procesiranjem iz dva zvučnika stvara ugođaj višekanalnog kućnog kina.


SENSI-LIGHT je inteligentno prilagođavanje pozadinskog osvijetljenja, koje uvijek zadržava relativnu svjetlinu slike na ekranu naspram okoline, čineći je tako identičnom za ljudsko oko čak i u dinamičnim uvjetima. Automatsko smanjivanje pozadinskog osvjetljenja, osim što je ugodnije za gledanje štedi i električnu energiju.


VRIJEME ODZIVA je 8 ms. To omogućava novi dizajn piksela.. Jeste li znali da ljudsko oko može raspoznati oko 100 izmjena u sekundi, a ova genaracija radi sa 125 promjena u sekundi. Trenutačno je dostupno tri modela: VL3733, VL3735, VL4233.


Olympus SP-550 UZ, prvi na svijetu fotoaparat sa širokokutnim 18x optičkim zoom objektivom. Ugrađena je BrightCapture tehnologija za bolje slike u slabim svjetlosnim uvjetima. Isti sustav je raspoloživ i kod video zapisa. Snimite osvijetljene ulice s diskretne udaljenosti ili uhvatite najzanimljivije trenutke nogometne utakmice ili iskoristite široki kut ili makro potencijal. Ovaj model posjeduje objektiv žarišne duljine od nevjerojatnih 28-504mm (odg. 35mm formatu). Super makro snimanje (na udaljenosti od 1cm). Uživajte i u dvostrukoj zaštiti od mutnih slika zahvaljujući dvostrukoj stabilizaciji slike. Čak i pri velikim uvećanjima ili pri snimanju brzo kretajućih objekata, ova tehnologija pobrinuti će se za oštre slike. Ima ugrađen 6.4cm/2.5” LCD zaslon s 230,000 piksela i memorija 20MB plus utor za xD-Picture Card karticu. Podržani su P/A/S/M programi ekspozicije. Rezolucije je 7.1 megapiksela za istinske detalje. Uz hrvatski izbornik SP-550 UZ otvara potpuno nove kreativne mogućnosti. Cijena je 3155 kn+PDV, stim da većina trgovaca odobrava razne popuste na nju.


Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing. 04/2007

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop