Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Windows Vista

 

 WINDOWS VISTA

 

Stigao nam je novi operatvni sustav iz Microsofta. To je Windows Vista lansiran 30.siječnja ove godine. Prema onome što se nudi, ne radi se samo o kozmetičkoj preinaci, već o skupu raznih programa, koji pored boljih performansi nude i stabilniji rad i veću pouzdanost. Kako je cijena ista kao i prethodnih verzija, svakako ćete uzeti uz novo računalo i novu Vistu. Vodite računa samo da morate zadovoljiti određene tehničke zahtjieve na svom računalu, kako biste program mogli uopće i instalirati. Windows Vista uvodi nove snažne tehnologije koje će firmama i njihovim zaposlenicima pomoći da na poslu pruže najbolje od sebe. Pomoći će im da efikasnije surađuju i komuniciraju, jednostavno ih povezujući s resursima tvrtke, Internetom te jedne s drugima, bez obzira na to gdje se nalaze.

 

 

 Turist plus Vista

   

 Sigurnost

 

Sigurnosne prijetnje, hakerski napadi i krađe informacija od konkurencije predstavljaju jedan od najvećih izazova za tvrtke koje koriste današnju IT tehnologiju. Windows Vista dizajniran je kako bi organizacije prevladale rizike pomoću stabilne platforme, koja pruža maksimalnu sigurnost. Pokušaji kriminalaca pri krađi informacija postaju sve profinjeniji. Windows Vista koristi nove mjere za zaštitu organizacijskih podataka od vanjskih prijetnji pružanjem pomoći u sprečavanju gubitka novca ili osjetljivih poslovnih informacija. Naprednije značajke bežične sigurnosti za mobilne zaposlenike i značajke dizajnirane za zaštitu računala prilikom korištenja Interneta pomažu u zaštiti tvrtke od različitih vrsta prijetnji.

     

Turist plus Microsoft

 

Optimiziranje računalne strukture i jednostavnije upravljanje

     

Zadovoljavanje rastućih potreba za sustavima informacijske tehnologije (IT) ne mora nužno značiti povećanje troškova. Kao sustav dizajniran za lakše rukovanje, veću pouzdanost i isplativost, Windows Vista upravlja IT kapacitetima novom tehnologijom i alatima koji pomažu u optimiziranju računalne infrastrukture i smanjenju IT troškova. Implementacija operativnog sustava u poduzeću može biti skup i zahtjevan zadatak. Ako radi sa starijim operativnim sustavima, vaš IT odjel mora ponoviti iste postupke za svaku vrstu računala i svaki jezik koji se koristi unutar tvrtke.Uz sustav Windows Vista, za implementaciju novih računala, bez obzira na vrstu hardvera ili jezik, IT tim sada može koristiti jednu presliku operativnog sustava. Time se smanjuju troškovi ali i oslobađa vrijeme IT osoblja koje se može posvetiti strateškim inicijativama i novim tehnologijama.

 
Ažuriranje računalnih konfiguracija može biti skupo i dugotrajno. Windows Vista uključuje napredne tehnologije koje olakšavaju daljinsko upravljanje osobnim računalima. Također, ovaj sustav održava osobna računala u željenim konfiguracijama sprečavanjem neovlaštenih promjena od strane korisnika. Daljinski nadzor također je unaprijeđen, što IT administratorima omogućuje bolje praćenje osobnih računala kojima upravljaju.

 
Troškovi podrške se povećavaju kada korisnicima nedostaju odgovarajući alati i informacije za rješavanje problema s osobnim računalima. Windows Vista korisnicima omogućuje samostalno rješavanje problema smanjivanjem oslanjanja na službe za podršku. Uključuje i značajke koje unapređuju sposobnost bržeg rješavanja problema od strane službe za podršku.

 

Turist plus Microsoft

 

Mobilnost 

  

Uz veći broj osoba koje rade u pokretu i na daljinu, izazov mnogim današnjim organizacijama je pružanje djelotvorne tehnologije za maksimalno povećanje produktivnosti mobilnih zaposlenika uz istovremeno očuvanje visoke razine sigurnosti kritičnih poslovnih informacija. Windows Vista zaposlenicima pruža visoko pouzdane i djelotvorne načine pristupa i razmjene informacija, te rješenja koja se mogu prilagoditi kako bi se unaprijedilo poslovanje uz mobilne zaposlenike i zadovoljile promjenjive potrebe klijenata. Naprednije značajke mobilnim zaposlenicima pomažu da budu produktivniji i u konačnici stvore konkurentnu prednost vašeg poslovanja, uz istovremenu kontrolu IT troškova. Kada zaposlenici putuju ili rade na daljinu, često im je teško surađivati s kolegama, odgovarati na kritičnu e-poštu i rješavati poslovna pitanja. Windows Vista dizajniran je za povezivanje, unapređivanje suradnje i poboljšavanje kontakata s klijentima uz siguran pristup osobama, grupama te najnovijim i najrelevantnijim informacijama.

 
Podrška i upravljanje tehnologijom za zaposlenike koji putuju, dolaze na posao iz drugih gradova ili rade na udaljenim lokacijama može biti skupa. Kako mobilni zaposlenici postaju uobičajeni u mnogim organizacijama, Windows Vista vašem poslovanju može pomoći u skraćivanju vremena i smanjivanju troškova upravljanja mobilnim računalima ili drugim prijenosnim uređajima povezanim sa središnjom mrežom.

  

Turist plus Microsoft

 

Pronalaženje i korištenje informacija

 

Količina podataka povećava se strahovitom brzinom, a potreba za pristupanjem i upravljanjem postaje sve složenija. Djelotvorno pronalaženje i korištenje informacija zaposlenicima postaje sve teže i vremenski sve zahtjevnije. Tvrtke su također složenije, čine više uz manje korištenje resursa i suočavaju se s oštrijom konkurencijom. Posljedica toga je traženje alata za pretraživanje i upravljanje informacijama koje zaposlenicima omogućuju veću produktivnost, donošenje boljih poslovnih odluka i postizanje viših poslovnih rezultata. Windows Vista zaposlenike osnažuje odgovarajućim pouzdanim alatima koji im pomažu u djelotvornom pronalaženju i korištenju pravih informacija u pravom trenutku.


Upravljanje informacijama ključno je za poslovni uspjeh. Vrijeme koje je zaposlenicima potrebno za pronalaženje odgovarajuće informacije, nehotično dupliciranje već dostupnih podataka smanjuje produktivnost i vrijedne resurse odvlači od sudjelovanja u inovacijama ili povezivanju s klijentima. Windows Vista pomaže u djelotvornom upravljanju složenim skupovima podataka i pruža nove mogućnosti pretraživanja kako bi korisnici mogli brzo pronaći gotovo sve što traže na svojim računalima ili poslužiteljima tvrtke.

    

Turist plus Microsoft

 

KARAKTERISTIKE

     

Turist plus Microsoft

 

Izgled menia se promijenio. Ubačene su neke nove funkcije. U početku će to možda manje snalažljivim predstaviti problem, ali kada se naviknu za par dana, više neće moći bez tih novina. Dodan je i 3-D prikaz. Exploreri su poboljšani i olakšana su pretraživanja.

 
Novosti su “Gadgets“ mini aplikacije sa širokom mogućnošču primjene, koje na brz način nude informacije koje najčešće koristite. Mogu biti integrirane i kao dio većih aplikacija. Jednostavnim klikom dolazite do onoga što najviše trebate u tom trenutku.

 
Integriran je i novi Internet explorer 7 koji ubrzava rad i pretraživanja na Internetu. Ubačen je i sleep mode, koji se nadopunjava na dosadašnje mogućnosti windowsa, kako bi se uštedilo na potrošnji baterija kod laptopa, ali i kod stolnih računala. Još su neke funkcije dorađene i neke dodane. Napravljen je backup i restore centar, koji osigurava lakše spašavanje podataka i njihovo vraćanje. Ovo je jedna veoma važna stvar, jer većina naših korisnika tome ne pridaju uopće pažnju, dok im se ne desi neka havaraija i izgube podatke. Windows network centar, je osmišljen za lakše povezivanje i administriranje računala u mreži. Potpuna novost je windows side show, koja omogućava drugi display na laptopima i koja skraćuje vrijeme dobivanja informacija. Bilo da je računalo ugašeno, možete dobiti željno čekanu informaciju.

 
Prepoznavanje govora je najnovija Microsoft tehnologija uključena u ovaj operativni sustav, koja nudi mogućnost diktiranja računalu, koji to pretvara u neki pisani dokument. Nažalost iako su uključeni nekoliko svjetshih jezika, hrvatski ipak nije

Naravno da sve novosti je teško spomenuti i nabrojiti, a kamoli opisati. Za to ćete ipak morati vježbati sami kada kupite novo računalo.  

 

Kao i prethodni XP windowsi, tako i Vista ima nekoliko inačica namjenjenih raznim grupama korisnika. Microsoft je izjavio kako će novu verziju svog operativnog sustava Windows Vista izdati u čak sedam verzija. Sve se neće pojaviti istovremeno. Svaka verzija konstruirana je da u potpunosti zadovolji potrebe različitih vrsta korisnika – od kućnih pa do poslovnih (zahtjevnijih) korisnika. Prve četiri verzije su za kućnu uporabu:

 


Windows Vista Ultimate Edition
Windows Vista Home Premium Edition
Windows Vista Home Basic Edition
Windows Vista Starter Edition.


Ostale tri verzije izrađene su za poslovne korisnike i njihove zahtijeve:
Windows Vista Enterprise Edition
Windows Vista Professional Edition
Windows Vista Small Business Edition.

   

Zanimljivo je da DVD medij sa koga će se instalirati sadrži sve verzije, a da se odabir vrši instalacijskim kodom i aktivacijom. To će u mnogome olakšati rad administratorima. Prva verzija izlazi na 18 jezika, dok će na kraju dok se lokaliziraju sve verije biti na preko 100 jezika. Hrvatski jezik nije predviđen odmah u startu, ali se neće dugo čekati na lokalizaciju.

 
Više o svemu pogledajte na www.microsoft.com/Windowsvista odakle smo koristili neke podatke.

  

OFFICE 2007

 

Naravno da uz novi operativni sustav ide i novi Office 2007. On bi trebao izaći 15/3/07. Što će sve on imati ostaviti ćemo za kasnije. Međutim kako se radi o dosta novijem i jačem alatu, Microsoft je ponudio posebne uvjete za sve one koji kupe stari XP office.Zbog održavanja prodaje u ovom razdoblju, Microsoft će za krajnje korisnike koji kupe Windows XP i Office 2003 OEM licence između 26.10 2006. i 15.03.2007. nuditi Windows Vista Express Upgrade i Office Technology Guarantee Program. Program će omogućavati krajnjim korisnicima besplatnu* nadogradnju na Windows Vistu i Office 2007 Sustav (* besplatna nadogradnja znači da će korisnik plaćati troškove medija i poštanskih troškova, a ne plaća cijenu softvera. Obratite pažnju na cijenu medija koja će biti u protuvrijednost od 200 do 300 kn i plaćati će se online!). Da bi sudjelovao u ovom programu, krajnji korisnik mora kupiti računalo s instaliranim Windows XP-ima i/ili Microsoft Office 2003, a prodavač će mu tada uručiti kupon za nadogradnju. Postoje 3 različite vrste kupona za Windowse i jedan za Office. Različite varijante kupona ovise o kojoj se varijanti Windowsa radi. Tako se i nadogradnje izvode prema slijedećem:

  

Windows XP Home Edition > Windows Vista Home Premium

Windows XP Professional > Windows Vista Business

Windows XP x64 > Windows Vista Business x64

 

Za Office postoji samo jedan kupon, a nadogradnja se izvodi prema slijedećem:

  

Office Basic Edition 2003 > Office Basic 2007

Office Small Business Edition 2003 > Office Small Business 2007  

 

Windows Vista i Office 2007 Sustav koji će korisnici dobiti kroz ovaj program nadogradnje, biti će dobavljiv samo na engleskom jeziku bez obzira da li je verzija Windowsa XP i Officea 2003 bila lokalizirna na hrvatski ili je rieč o engleskoj verziji.

  

Proces na koji način će krajnji korisnik imati mogućnost nadogradnje:

 

Kupac uz kupnju računala s OEM Windowsima XP i/ili Officeom 2003 dobija i kupon koji mu daje prodavač 

 

Krajnji korisnik će se prijaviti na www.expressupgradeoffers.com Internet stranice Moduslinka – Microsoft ovlaštenog replikatora, da bi provjerio mogućnost sudjelovanja u Programu

 

Nakon unosa Product Key-a sa COA naljepnice, obavit će se online provjera da li se stvarno radi o originalnim Windowsima, te će korisnik dobiti konfirmacijski kod koji će morati upisati na svoj kupon

 

Slijedi upisivanje fizičke adrese na koju korisnik želi dobiti medije, te određivanje cijene poštarine

 

Poštom ili faxom biti će potrebno dostaviti popunjeni kupon s konfirmacijskim kodom i adresom korisnika, te račun po kojem se vidi da je računalo s licencom kupljeno u periodu od 26.10.2006. do 15.03.2007.

 

Adresu, odnosno broj faxa korisnik će dobiti vidjeti online

 

Za krajnjeg korisnika licenca će biti besplatna, dok će medije i poštarinu plaćati. Plaćanje će se vršiti isključivo Online, kreditnom ili debitnom karticom

  

Krajnji rok za online prijavu u program je 31.03.2007.

 

Moduslink će početi slati medije krajnjim korisnicima širom svijeta u ožujku 2007.  

 

Minimalni hardverski zahtjevi za Windows Vistu:

 

procesor minimalno 800 MHz

512 MB radne memorije  

 

Napisao Boris Pletikosa, dipl.ing.  02/2007

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop