Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Povezivanje mobitela i PC-a


POVEŽITE MOBITEL I PC


Gotovo da nema osobe koja ne posjeduje mobitel. Većina ga ima iz stvarne potrebe. Pritisak reklama je toliko veliki, da se često kupuju novi, bolji, jači i moderniji. Mobiteli su pored osnovne namjene telefoniranja, preuzeli i neke druge funkcije, pa su postali i fotoaparati, podsjetnici, a možete primati i slati poruke, pa čak i e-mail. Često u njima imamo vrlo vrijedne adrese, brojeve telefona, neke druge podatke ili drage slike. Po pravilu svi zaboravljaju što se dešava sa svim time kada se mobitel pokvari, ošteti izgubi ili Vam ga ukradu. Sve to biva bespovratno izgubljeno, ako kopiju svega toga niste negdje pohranili ili makar zapisali u starom dobrom adresaru. Pogledajmo kako tako nešto izbjeći i imati kopiju na računalu kući ili u uredu.
Velika većina mobitela ima u sebi već ugrađene bežične načine komunikacije sa računalom putem infracrvene veze ili bluetooth veze. Svi imaju konektor gdje se pomoću kabela možete spojiti i uz neki software ostvariti komunikaciju, ali to je već gotovo zaboravljena veza iz početka ere mobitela.
Stolna (desktop) računala koja imate, po pravilu nemaju ugrađen niti jedan uređaj za bežičnu komunikaciju ovoga tipa. Neka prijenosna imaju. Ali nije strašno, jer uvijek se može kupiti kao palac mali USB uređaj, kojeg jednostavno uključite na USB port računala.


INFRACRVENI USB adapter


Ova tehnologija povezivanja pojavila se kao jedna od prvih bežičnih veza. Koristi princip veze daljinskog upravljača televizora. Kao što morate usmjeriti daljinski ka televizoru, isto tako morate ovdje usmjeriti telefon ka infra crvenom sticku , koji je naravno uključen u USB port računala. Komunikacija se obavlja ljudskom oku nevidljivim snopovima impulsa svjetlosti, infracrvenog dijela spektra. U programu koji se instalira birate opcije. Ipak, ovaj vid veze bih Vam preporučio samo ako mobitel nema bluetooth vezu ili ako već posjedujete IC adapter, pa ne želite daljnje investicije.


BLUETOOTH


Ova tehnologija koristi kratke valove radio signala ( 2,4 GHz), a osnovni cilj joj je da omogući povezivanje raznih uređaja bežično. One koje zanima mogu detaljno vidjeti o tome na stranici
www.bluetooth.com .
Ova tehnologija se koristi i za povezivanje računala i pisača koji u sebi imaju ugrađen bluetooth prijemnik. Takva veza je najčešća između notebooka i posebnih pisača, koji imaju baterije i gdje printate u autu ili na brodu ili bilo gdje , a da ne morate spajati žicama. Digitalni aparati nekih proizvođača imaju ga ugrađenog, tako da fotografije printate opet direktno bez spajanja žicom. Možete upravljati audio sustav u kući ili autu i još mnogo toga. Postoje još neke komponente za računala, koje koriste ovu tehnologiju povezivanja. Najčešće su to miševi i tipkovnice. Možete i napraviti mrežu računala. Sa računala možete poslati i fax preko mobitela, koristeći bluetooth tehnologiju ili se spojtiti na Internet.
Za razliku od prethodno opisane nije potrebna optička usmjerenost. Bluetooth uređaj se može spojiti na USB port računala čak i odostraga. Postoje dva tipa bluetooth uređaja. Jedan ima domet 10 metara (class 2), a drugi ima domet 100 metara (class 1). Naravno prvi je jeftiniji i može se kupiti za oko 100 kuna, a drugi dvostruko više.
Recimo nešto i o sigurnosti. Kao i kod svake veze koja je otvorena svima, ovdje Vam se može netko nenamjerno spojiti i napraviti nered. Može se i namjerno kakav haker iz vica spojiti i napraviti štetu. Tu su crvi i virusi. Postoje već definirani nazivi i termini za sve takve nelegalne aktivnosti. Stoga morate poduzeti određene sigurnosne mjere, te postaviti lozinke i zabraniti javni pristup svima. Dobra stvar je i to što je domet ograničen, tako da onaj tko želi praviti štetu, mora biti u Vašem dometu, a to znači 10 ili 100 metara. Stoga ne uzimajte onaj sa jačim dometom bez potrebe. Domet od 10 metara je sasvim dovoljan i za standardne prostorije, ako želite omogućiti da se više osoba spaja preko jednog adaptera i računala.


U pravilu, kada kupite uređaj i želite ga instalirati na PC trebate slijediti samo instrukcije. Uređaj stavite u USB priključak (port) i stavite instalacijski CD sa koga se mora instalirati driver i odgovarajući software za komunikaciju. Dodijelite ime svome mobitelu, a stavite i password za zaštitu, ako Vam netko može ući u domet.


Uspostavljanje veze PC-mobitel


Da se uspostavi veza između mobitela i PC, morate prvo na mobitelu uključiti bluetooth vezu. Zatim startati program na računalu i dati nalog da pronađe sve uređaje u svom dometu. Obično je to i vizualnu urađeno, tako da možete nakon par sekundi prepoznati svoj mobitel i ostvarenu vezu.
A sada vratimo se na početak i pogledajmo kako da prebacimo adresar sa mobitela na PC u cilju zaštite gubljenja podataka. Svi na svojim računalima imate Microsoft office ( legalno ili ilegalno). Pretpostavljam da Outlook koristite kao adresar i upravitelja pošte. Pa startajte ga. Software će dodati u outlook još jedan toolbar (izbornik), gdje su gumbići Pull, Push, Synhronize i slično.
Ako kliknete na Push,onda ćete podatke iz Outlooka prebaciti na PC. Meni je ovo najzgodnija stvara, jer novi kontakt napravim na računalu, mnogo brže nego tipkajući po mobitelu, a zatim ga pošaljem i na mobitel, koji me obavijesti da je primio novi kontakt i hoću li ga zapamtiti. Kažem da i to je to. Naravno možete poslati sve odjednom. Predlažem da brojeve telefona u Outlooku voditi u obliku +385 1 223-658, kao i na mobitelu. Samo tako ćete imati mogućnost prepoznavanja tko Vas zove, čak i u inozemstvu.
Ako kliknete na Pull, onda je smjer prijenosa podataka suprotan. Znači arhivirate sa telefona na PC. Tu se može javiti problem što je starije a što novije. Koji podatak je pravi. Ali to možete riješiti sinkronizacijom, gdje će se automatski uzimati noviji podaci.
Naravno da ovo možete koristiti i za povezivanje sa dlanovnikom (pocket PC).

 

SLUŠALICE


Najrasprostranjenija uporaba bluetooth tehnologije su svakako slušalice. Imate dvije vrste. Klasične slušalice, koje služe za bežično slušanje muzike sa svoga računala. Naravno da Vam za to treba upravo gore opisani uređaj na PC-u. Druga vrsta su slušalica za mobitel, čija je funkcija da imate slobodne obje ruke dok telefonirate, bilo da ste u uredu, radionici ili kući. Telefon može biti negdje na stolu, a Vi možete šetati okolo. Ljudi ih najviše koriste u vožnji autom, jer time mogu nesmetano voziti i telefonirati, a ne činiti nikakav prekršaj po pitanju Zakona o sigurnosti u prometu.

 

Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing.    08/2006

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop