Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Autocad i Archicad vijesti

 

VIJESTI

 

AUTOCAD LICENCIRANJE

 

           Tko u krugovima  projektanata i arhitekata ne koristi Autocad? Mislim da takvi ne postoje. Mnogi ga koriste na crno i tako krše zakon i riskiraju velike kazne. Posebno manje firme ili samostalni uredi. Uz to se šuška da je u tijeku kontrola takvih firmi, jer nije na gubitku samo Autodesk, autor programa, već je i država zakinuta za PDV. Većina ipak ne zna da postoje i dosta povoljni načini licenciranja. Pa evo ih.

            Već je izašao i najnoviji Autocad 2007. Njegova lite verzija ACAD 2007 LT , koja omogućava 2D rad je mnogima dovoljno. Cijena je 9250 kn+pdv.Puna verzija koja omogućava i 3D rad i skeniranu podlogu košta 29900 kn. Većina korisnika zna samo ova dva podatka. Ali ne znaju ono što im čini uštedu.

Često se Autocad program koristi u nekim starijim verzijama, iako manje-više svima treba u najnovijoj inačici.  Nadogradnja sa stare verzije ACAD 2004 na novu 2007 se plaća 13820 kn+pdv, a sa 2005 na 2007 se plaća 9190 kn+pdv. Najmanje se plaća nadogradnja sa 2006 na 2007 u iznosu od 4590 kn+pdv. Nadogradnje sa starijih verzija kao 2002 ili još starije nisu moguće.

Ako želite imati uvijek najnoviju verziju, potrebno je uz kupovinu licence platiti dodatno 3190 kn+pdv i svake sljedeće  godine plaćati svega 2750 kn+pdv i uvijek dobivati najnoviju verziju. Nakon prvobitne investicije, ostatak je zanemariv.

Za urede koji imaju više projektanata, od kojih su mnogi na terenu veći dio dana ili određen broj dana, može se uzeti mrežna licenca, koja omogućava da više korisnika radi na jednoj licenci ali ne istovremeno. Na jedno računalo koje glumi glavno računalo se instalira jedan dodatni program koji prati koliko projektanata je spojeno na Autocad. Naime, ako imate 6 projektanata, a kupili ste 3 licence, sva šestorica mogu legalno raditi, ali samo trojica istovremeno, što je u praksi dovoljno za većinu firmi. Takva licenca košta 34480+pdv. Ako već posjedujete običnu licencu , a želite preći na mrežnu onda trebate doplatiti samo 4490 kn+pdv.

Mnogi ne znaju da postoji mogućnost da posudite licencu svome notebooku na dva mjeseca, te da tako odradite posao na terenu bez dodatnog troška.

Naravno da veliki korisnici mogu kupiti velike pakete i dobiti određene popuste.

 

ARCHICAD

 

Graphisoft je proizvođač programskog paketa ArchiCAD, vodećeg programa za 3D projektiranje u arhitekturi. Svojim konceptom -virtualne 3D građevine- već 20 godina unapređuje primjenu računala u arhitektonskom projektiranju. ArchiCAD je dostupan u inačici 9 za Windows i MacOS X operativne sustave. I ovo znaju svi projektanti. Na webstranicama Graphisofta već je i verzija 10.

Ako niste nikada do sada radili u Archicadu, a morate preći na 3D projektiranje,  možete za početak startati sa jednom po prvi puta na tržištu ekonomičnom licencom. Prije mjesec dana izašla je verzija za one kojima je mnogo odvojiti za najnoviju licencu. Nosi naziv Archicad Star(T) edition. U osnovi, Star(T) edition je po mogućnostima, kao i tehničkim zahtjevima najsličniji verziji 8.1. s time da su svi problemi i bugovi koji su se javili ispravljeni. Maknute su funkcije Teamwork, i neke usko povezane za rad u većim uredima. Koristi se isti koncept virtualne 3D građevine, kao u najnovijoj verziji iz koje se automatski generira sva 2D dokumentacija, 3D prikaz, animacija šetnje kroz prostor, kao i dokaznica mjera. Star(T) edition zajedno sa Project Publish-erom omogućava dvosmjernu izmjenu podataka, sa najčešćim formatima CAD datoteka, kao što su DXF,DWG (R12-2000),DWF, IFC, DNG i drugih. Promijenjene planove možemo spremiti u željeni format jednim klikom.Dokumenti iz OLE aplikacija (Word, Excel, Photoshop) mogu biti dodani u PlotMAKER zadržavajući svoj izvorni oblik.U slučaju da se nakon probe odlučite i za timski rad više projektanata na jednom projektu, uvijek možete uzeti upgrade do najnovije licence. Tu je nešto i poboljšan foto-realističan prikaz, te ima proširenu biblioteku parametriziranih 2D i 3D elemenata.

 

BTX TEHNOLOGIJA

 

 

Prije nekog vremena  detaljno sam pisao o ovoj temi. Ali kako sam sada i sam vlasnik novog računala sa BTX kućištem, Intelovom matičnom pločom i procesorom, mogu iz prve ruke reći dojmove. Malo mi je bilo čudno što je sve naopako postavljeno. Ono što je bilo lijevo sada je desno, ono što je bilo gore sada je dolje. Ali montaža je olakšana do maksimuma. Morate skinuti samo jednu stranicu kućišta i to onu  suprotnu od one koja se inače skida kod ATX kućišta za montažu matične ploče. Floppy , optički uređaj i hard disk fiksirate bez vijaka, jednostavnim pomakom plastične poluge. Matičnu ploču morate učvrstiti kao i do sada. Ventilator procesora je stavljen okomito u jedan tunel koji se fiksira sa dva vijka za matičnu ploču, a druga dva na kućište. Ono sa prednje strane ima veliku rešetku, na koji se stavlja tunel i time se osigurava strujanje hladnog zraka izvan kućišta preko hladnjaka procesora. Takvo strujanje zraka slobodno izlazi na stražnjoj strani kućišta. A sada ono nabolje. Ne čuje se nikakav  zvuk i šum ventilatora. Sve radi bešumno. Nadam se da će tako biti i u ljeto kada temperatura u sobi bude viša za petnaestak stupnjeva. Hlađenje procesora je osigurano, a stvarno je nečujno.Samo napajanje je izvedeno sa svim potrebnim konektorima, tako da nema potrebe za nikakvim kabel adapterima. Kućište koje sam opisao nosi oznaku CCT BTX-272.

Ako niste u mogućnosti nabaviti originalni Intel box BTX procesor, ne pokušavajte kombinaciju sa običnim procesorom i Thermaltake coolerom za procesor, koje nude neki poznati trgovci. To je pak nešto najbučnije što sam čuo i ne služi na čast niti jednom proizvođaču. Nažalost uvoznik tih coolera smatra da je nivo buke podnošljiv i u granicama tolerancije.

Ako u ovoj kombinaciji uzmete i matičnu ploču koja podržava RAID i napravite računalo sa dva hard diska, čija cijena je toliko niska da neće značajnije osjetiti ovo investiciju, onda ste učinili i nešto na sigurnosti Vaših podataka. I eto napravili ste pouzdan server za manju firmu ili dobro kućno računalo.

 

 

 TRŽIŠTE MONITORA 2005

 

Izašli su službeni rezultati analitičke kuće „Bryan Norris associates“ za tržište monitora u Hrvatskoj u 2005 godini. BNA je jedina kompanija koja radi ovakvo istraživanje kod nas i uzima se kao relevantan

podatak sa strane svih vodećih proizvođača. U prošloj je godini ukupno je prodano 250,000 monitora, sa

brzo rastućim udjelom LCD monitora od 60%.To je porast od 9% u odnosu na 2004., a neznačajno brži rast se očekuje u 2006. godini. Udio LCD monitora na tržištu u 2006. se procjenjuje da će doseći 75-80%, a dominantna dijagonala postaje 19“.

 

Tržišni udjeli proizvođača u RH u 2005. godini;

 

  1. Samsung 48,6%
  2. LG 9,5%
  3. Philips 6,2%
  4. Ostali 35,7%

 

Tradicionalno, u zadnjem kvartalu – vrhuncu sezone, Samsung je ostvario najveću dominaciju sa čak

55,9% tržišnog udjela.

 

LCD ili klasični CRT monitor?

 

Ipak najveća novost je da su cijene LCD monitora toliko se spustile, da više nitko nema dilemu što uzeti. Sada se dilema javlja da li uzeti 17 inčni, ili nešto sitno doplatiti, pa ći na 19 inčni monitor. Ili pak još veći.

Inače LCD monitori zahvaljujući svojim sve nižim i nižim cijenama, a sve boljim i boljim karakteristikima postaju pristupačni svima. Pa prije dvije godine  smo plaćali skoro toliko obične CRT monitore. Cijena 17 inčnog monitora u trenutku pisanja ovoga članka je 1500 kn, a 19 inčnog  na svega 1900 kuna.

U samo pola godine zahvaljujući novom LCD panelu, koji je sastavni dio svakog LCD monitora, stigli su i zamijenili stare, brži i bolji monitori prilagođeni multimedijalnim zahtjevima DVD filmova i igrica. Vrijeme odziva (response time) sa nekada 16ms ili 12 ms, sada je 8ms, 4ms i 2ms. Kako razlike u cijeni nema, obratite pažnju kod kupnje, da Vam netko ne uvali stare modele, kojih se ne može riješiti.

 

Na muci su se našli grafičari, kojima zbog kalibracije boja i dalje trebaju CRT monitori. Nažalost većina proizvođača ih je prestala proizvoditi, a Samsung koji je dugo ih imao u ponudi, radi najveću dijagonalu od svega 19inča.

Do nedavno, 20“ LCD monitori su predstavljali luksuz za bogatije kupce ili skupu potrebu za obradu grafike i videa. Predstavljamo Vam Samsung 20“ LCD monitor – SyncMaster 203B koji započinje jednu sasvim novu eru na tržištu monitora – eru ekrana velikih dijagonala. Ovim gorostasom dijagonale 51cm, cilja se široko tržište od poslovnih uredskih korisnika do privatnih kućnih korisnika, od okorjelih gamera do grafičkih profesionalaca.

Također, upotrebom standalone externih TV tunera, ovaj monitor pretvarate u vrhunski LCD TV sa visokom rezolucijom! Njegova cijena je 2999 kuna sa uračunatim PDV-om.

 

Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing.    07/2006 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop