Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Ured na plaži

 

 


URED NA PLAŽI


I ove godine pred samu sezonu godišnjih odmora povećava se prodaja prijenosnih računala nekoliko puta od redovne prodaje tijekom ostalih mjeseci. Mnogi poslovni ljudi, bilo da rade u vlastitoj ili tuđoj firmi, ne mogu samo tako otići i isključiti se iz svakodnevnog posla. Od njih se očekuje da u svakom trenutku imaju svoje podatke pri ruci i da su dostupni drugim zaposlenicima. Mnogi zbog toga više niti idu na odmor, ili ga koriste veoma kratko. Sa prijenosnim računalom, mobitelom možete raditi i od kuće i sa plaže. Na taj način godišnji odmor može duže trajati, a da posao ne trpi.
I za kraj školske godine mnogi roditelji će svome djetetu kao nagradu kupiti računalo. Sve više je to i prijenosno, pogotovo ako se ide na studij ili školu u drugo mjesto. Onda prijenosno računalo je potreba. 
Cijene notebooka su se izjednačile u odnosu na cijene stolnih računala, pa je i to dodatni motiv kod kupovine.
Najpoznatiji brandovi su Hewlett-Packard, IBM, Dell, Toshiba, Sony, Nec, Siemens Fujitsu, Acer, Gericom, Asus, LG,Prestigio …. Mnogo je još i drugih manje poznatih. Većina prijenosnika dolazi sklopljena direktno iz tvornica. Neki proizvođači nude mogućnost prodaje bez hard diska, procesora i memorije. Na taj način Vi birate veličinu diska, memorije i snagu procesora. To daje veću slobodu korisniku kod kupovine i za isti novac dobijete snažniju mašinu.
Pored laptopa da biste radili sa terase s pogledom na more, uz već neizbježne mobitele i neku VPN tarifu, gdje pričate besplatno unutar svoje poslovne mreže firme, trebate imati i priključak za Internet. Najbolje bi bilo da je to ADSL radi veće brzine. Mnogi ga hoteli nude kao standardnu ponudu, bilo da je njegovo korištenje besplatno ili da se nešto plaća. Ako se niste odlučili gdje ćete ići, ovo može biti isto tako kriterij za odabir. Mnogi restorani i kafići, pogotovo vani nude besplatan wireless priključak, ako sjedite i pijuckate ili jedete kod njih.To su WI-FI točke i oni malo sposobniji ugostitelji će to naglasiti i nekom naljepnicom ili čak svjetlećom reklamom. Ako ste se odlučili ići gdje Internet priključka nema onda ostaju opcije povezivanja preko mobilnog telefona. To je najbolja opcija, ali ima dvije mane. Prva je cijena takve veze, a druga i brzina. Za naše prilike i obične smrtnike, malo preskupo i presporo. Ali kad sa mora ništa nije skupo.


NOTEBOOK


Svi ovi proizvođači nude po dvije linije prilagođene za svačiji džep i zahtjeve. Dosta teško je pomiriti razne želje i zahtjeve, ali ovdje će biti predstavljeno nekoliko modela, koji predstavljaju tipične primjere za svoju klasu. Pokušajte izabrati nešto od toga. Obično će presuditi možda cijena. Ako ona nije glavni kriterij, naravno da je bolje uzeti jače i brže.


CELERON I SEMPRON


Ovo su najslabija i najjeftina računala. Mugu poslužiti ako ste poslovan čovjek , koji je uglavnom u uredu. Povremeno idete na put. Ili pak ste učenik i student. Nemate neograničen budžet za kupovinu. Trebate računalo za Internet i tipične uredske poslove, kao pisanje teksta u Wordu, malo računanja i grafikona u Excelu. Za to je dovoljno uzeti i najjeftinije što pronađete. Procesor je Intelov Celeron mobile 1,4 – 1,6 GHz. Može i neki jeftiniji AMD Sempron. Memorije od 512 MB i hard disk kakav god da je. Neće biti manji od onoga što Vama treba. Standardno je tu i DVDRW uređaj, što znači CD/DVD snimač. Modem je već svakako integriran i 100 Mbitna mrežna kartica, da se spojite na Vašu lokalnu mrežu pomoću standardnog UTP kabela. Baterija će Vam trajati 2-3 sata. Veličina ekrana je 15 ili 15.4 inča i rezolucija je. Naravno da ćete sa njim moći i pogledati koju sliku ili film, poslušati muziku i radti i druge zahtijevnije poslove, ali .... Da nemojte se ljutiti, ali profesionalno raditi zahtijevne stvari neće ići. Računalo će se možda rušiti ili smrzavati. Ili će raditi sporo. Pa zaključite sami, da li se isplati takva ušteda.
Ako tražite najjeftinije u ovoj klasi predlažem da uzmete Prestigio Nobile 150. U kompletu sa torbom cijena je 4400 kuna sa uračunatim PDV-om, bez operativnog sustava.


CENTRINO ILI ATHLON


Ovo su već solidna računala. Poslovni ste čovjek stalno u pokretu, bilo kod klijenata u gradu, bilo na putu. Rijetko ste u uredu. Ista priča i ako ste student i koristite računalo na predavanjima i vježbama. Gotovo cijelo vrijeme radite bez priključka struje. Znači treba Vam baterija, koja jako dugo traje. Često se morate spojiti i na Internet, ali ne samo u Vašoj firmi, već u hotelima, aerodromima, internet i wireless caffeima. Zgodno je spojiti se bežično (wireless) , znači bez kabela.
Rješenje je Centrino tehnologija, koja nudi dvostruko, pa veću neovisnost baterije i bežični pristup. Najnoviji modeli u svojim tehničim karakteristikama spominju i devet sati rada pomoću dodatne baterije velikog kapaciteta. Tu je obavezno neki brz i moćan Intelov Pentium 4 mobile procesor 1,6 – 2 GHz ili neki AMD athlon mobile. Svoju snagu prilagođava zahtjevu posla koji obavlja. Na taj način štedi struju baterije i produžava vrijeme korištenja. Tu se već standardno stavlja 512 MB memorije i hard diskovi od 60-80 GB. Svi imaju DVD pržilice. Ekrani opet od 15 ili 15,4 inča, koji su prilagođeni DVD formatu filmova. Ako i niste ljubitelj filmova ipak imate veći ekran. Ali, veći ekran, znači veće računalo. Koje je samim tim i teže. Ako ste stalno na putu zahtijev je nekada da to bude i nešto lagano. Znači trebate tanke i lagane modele. Ima i takvih. Skuplji su, ali često novac nije osnovni kriterij kod izbora.
Ako tražite najjeftinije u ovoj klasi opet predlažem da uzmete Prestigio Nobile 1520. Cijena je 6000 kuna sa uračunatim PDV-om, bez operativnog sustava. Drugi proizvođači slična ili ista računala naplaćuju i do 2000 kuna više.

 

64 BITNI AMD TURION


Ovo bi preporučio svakome tko želi jaku, a ipak jeftiniju mašinu. Namjenjen je profesionalcima, kojima je osnovni alat u radu računalo. Sticajem okolnosti i oni često moraju ići na teren, ili gradilište, pa stoga im treba i prijenosno računalo. Tu se prvenstveno misli na projektiranje u strojarstvu, arhitekturi, građevini, urbanizmu i geodeziji. Svi oni koriste neke CAD programa, kao Autocad ili slično. Tu spadaju i grafičari koji rade grafičku pripremu, dizajniraju u Corelu, svi oni koji se bave izradom animacija, filmova, web dizajnom. Zajedničko im je svima da pored izuzetno velike snage procesora, što više memorije i što većih hard diskova, trebaju jake grafičke kartice, što veći ekrani i što bolje rezolucije. Jaka grafička kartica obično nije nešto što se standardno stavlja u računalo. Takve kartice trebaju i za one koji se žele igrati najnovije igricei na laptopu. Pitanje je da li su spremni platiti i cijenu toga. Obično se takva računala zovu i prijenosne grafičke radne stanice. Po pravilu ekrani imaju bolju SXGA rezoluciju ili WSHGA. Često se nude i modeli sa 17 inčnim displejima. Oni su svakako vrhunac ponude.
Tu bi izdvojio Acera i njegovih nekoliko modela, od kojih je najpovoljniji Aspire 5003 WMLi sa cijenom 8300 kn sa uračunatim PDv-om i Windows XP home operativnim sustavom.

 

DUAL CORE PROCESORI


Ovo su svakako najjači modeli na tržištu. Imaju nove Intelove procesore sa dva jezgra. Istovremeno mogu obavljati 4 operacije. Izuzetno su dobri za prave profesionalce.
Tu bi izdvojio jedan čak 17 inčni model hewlett-Packarda, koji po svojim performansama i cijeni nema konkurenciju. To je iz serije HP Compaq NX 9420 , koji nosi oznaku modela ES457EA. Ima procesor Intel Centrino Duo Mobile T2400+ od 1,83GHz. Koristi memoriju druge generacije DDR II 1 GB koja radi na 533 MHz.Hard disk je 80 GB HDD. Monitor je visoke rezolucije 17" Wide SXGA (1680 x 1050). Ima ugrađenu gigabitnu mrežnu karticu , te wireles kartice 802.11a/b/g + Bluetooth. Ima i operatvni suatav WIN HP Home. A cijena prava sitnica za 17 inčne monitore 14300 kn sa uračunatim PDV-om.

 

 

Uvijek se javlja problem servisa i jamstva. Kod poznatih brandova, jamstvo je riješeno mrežom servisa unutar cijele Hrvatske, a kod najvećih imate i međunarodno jamstvo. Znači ako ste na putu u inozemstvu, možete otići u ovlašteni servis i rješiti kvar. Naravno vodite računa, da softverske greške svi naplaćuju, a kako je vani sastnica i petorostruko skuplja, možda je ipak bolje da se strpite i odnesete ga kod kuće. Ipak statistike govore da se prijenosnici mnogo manje kvare od stolnih računala.


PROGRAMI


U pravilu sva brand računala dolaze sa operativnim sustavom. Onaj koji nama obično treba su Winows XP home ili XP professional. Tu je legalna licenca plaćena. U zadnju godinu dana u ponudi su računala koja imaju samo DOS ili Linux. Malo je korisnika, koji mogu raditi sa takvim sustavom. Ako ste izabrali takvo računalo, a ipak Vam trebaju Windowsi, onda trebate znati da posebno kupljena licenca košta više nego kada izaberete model sa licencom. Ako ne ostaje da budete pirat, a posljedice mogu biti razne.
Professional verzija Windowsa je bolja, ali razlika u cjeni je petstotinjak kuna između modela notebooka,koji se razlikuju samo po tome. Uz Windowse ide i Internet explorer kojim surfate po Internetu i Outlook express kojim skidate i šaljete e-mailove. Tu je obično i antivirusni program, bez kojeg se ne može. Pazite, često verzije softwarea kojeg dobijete ne nude baš zaštitu od najnovijih virusa. Stoga morate ga ažurirati na web stranici proizvođača, a toga nema ako niste kupili legalnu licencu. Stoga obavezno kupite antivirusni programa. Uz neke notebooke dolazi verzija koja traje 30 dana, uz neke i 90 dana, ali nakon toga kada program počne upozoravati da produžite licencu, poslušajte ga. Današnji virus, Vam može uništiti sve, ali ne samo Vama, već i Vašim suradnicima u firmi i poslovnim partnerima.
Kako na kraju svakom treba Microsoftov Office ( Word, Excel, Outlook, Power point) razmislite da ga kupite uz računalo. Ostvarujete veliku uštedu kada uzmete OEM verziju. Poslije je ne možete kupiti po toj cijeni, osim kada kupite ponovo računalo. Najjeftinija verzija Microsoft office košta 1720 kn sa uračunatim PDV-om. Stoga iskoristite priliku.
Možda niste znali da se možete spojiti sa prijenosnim računalom pomoću Interneta na svoju firmu i raditi kao da sjedite za stolom u uredu. Windows professional nudi to kroz funkciju Remote desktop. Možete instalirati i programe PC anywhere ili VNC ili neki drugi. Naravno prije nego što krenete na odmor, neka Vam to instaliraju i podese stručnjaci. Nije baš jednostavno.
Recimo samo da korištenje piratskog softwarea je kažnjivo i u okviru inspekcijskih kontrola poreske uprave, financijske policije može se vršiti i kontrola programa koje imate. Državi je stalo do toga, jer ako niste kupili program, niste niti platili porez. Postoji i međunarodna BSE organizacija, sačinjena od proizvođača softwarea, koja kontrolira legalnost softwarea i podnosi krivične prijave. Više o tome saznajte na web stranici
www.bsa.org/hrvatska.


MOBILNI PISAČI


I na kraju mobilnost nije poptpuna, ako ne možete isprintati nešto i dok ste na putu. Svi laptopi manje-više danas imaju bežičnu komunikaciju. Ako hotel nudi mogućnos Internet konekcije, vrlo često nudi i mogućnost wireless ispisa. Ako ne onda, znači da trebate da nosite sa sobom mali prijenosni pisač, koji ima svoju bateriju i kojim možete printati i u autu, restoranu ili bilo gdje nema priključka za napon 230V. Danas u eri wireless tehnologije, naravno da takvi pisači su osposobljeni printati bežičnom komunikacijom. Tu i nema previše izbora, jer samo HP nudi A4 verziju, dok su se ostali zadovoljili pisačima koji prinataju samo fotografije 10cmx15 cm.
Hewlett-Packard nudi tri izvedbe jednog pisača. Oznaka osnovnog modela je DeskJet 460C. Brzina ispisa je 17 stranica u minuti, rezolucija 4800x1200 dpi boja, 1200x1200 dpi crno. Ima ulaznu ladicu za 50 listova papira, a mjesečni maksimalni ciklus ispisa je 500 stranica. Spaja se na USB. Prima CF, SD i Multimedia kartice. Masa mu je 2.05 kg, a dimenzije 34x16,4x8,2 cm. Opcije su baterija, koja osigurava rad bez potrebe priključka struje , bluetooth bežična konekcija, torba i auto adapter. Možete uzeti i verziju koja ima već bateriju i nosi oznaku 460CB ili najskuplju verziju koja ima i bežičnu vezu i nosi oznaku 460WBT.


INTERNET VIA MOBITEL

 

Vipnet svojim korisnicima,vlasnicima prijenosnih računala na jednostavan način omogućava mobilno komuniciranje. Potrebno je kupiti paket Vodafone Mobile Connect.Nije potrebno biti stručnjak za računala da bi se instalirao i koristio. Nakon instaliranja softvera i umetanja Super SIM kartice možete krenuti.
Možete koristiti bežično Internet usluge, Slanje i primanje SMS poruka , možete provjeriti svoje e-mail poruke i odgovoriti na njih bez obzira gdje se nalazili , te imati pristup dokumentima iz vašeg ureda, spojite se na svoju lokalnu računalnu mrežu (LAN). Jednostavno, kad je potrebno, ponesite ured sa sobom. Više o tome na stranici Vipneta
http://www.vipnet.hr/cw/show?idc=8885003

T-mobile nudi isto tako nekoliko tarifa i mogućnosti, ovisno o Vašim potrebama. Uz Mobile Internet tarifne modele možete: slati i primati e-mail poruke, faksove, SMS poruke, pristupati raznim sadržajima na internetu i korporativnoj mreži (Intranetu). U Mobile Internetu 125 u 100 kn mjesečne naknade uključen je prijenos podataka od 125 MB, a u Mobile Internetu 500 u 200 kn mjesečne naknade uključen je prijenos podataka od 500 MB. Novi tarifni modeli vam pružaju najpovoljniju cijenu prijenosa podataka izvan mjesečnog paketa u Hrvatskoj uz jednake cijene prijenosa podataka unutar i izvan mjesečnog paketa (nakon što se iskoriste uključeni MB). Više o tome pogledajte na stranici http://www.t-mobile.hr/4/40-20-50-20-00.aspNapisao Boris Pletikosa,dipl.ing            06/2006

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop