Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Turist shop

 

 


TURISTSHOP


U pretprošlom broju tema je bila Internet trgovina i predstavljeno je kako trgovati putem Interneta. Kako je ovo časopis o turizmu, evo sada nastavka, kako je moguće rezervacije, narudžbe, popunjenost kapaciteta obavljati gotovo automatski, te sve uredno pratiti putem Interneta.
Na osnovu uočenih turističkih potreba te sugestija nekih korisnika i partnera (Microsoft, HGspot, Poslovni forum, Adriagate, Adriatica.net, SEM Marina, Ferial, Marco Pollo i čitav niz manjih agencija), a po najavi iz veljače, tvrtka Vogon iz Rijeke je pokrenula projekt pod nazivom TOURISTSHOP.

TouristShop je skup programa i alata za cjelokupnu informatičku automatizaciju poslovanja turističkih subjekata, s posebnim naglaskom na Internet poslovanje putničkih agencija. Projekt je zamišljen za pravodobnu implementaciju za turističku sezonu 2006., a sastoji se od više glavnih komponenti koje se međusobno nadopunjuju do pune funkcionalnosti:


TOURISTSHOP ONLINE


Ovaj dio TouristShop projekta je dio koji se brine o prezentaciji hrvatskih turističkih smještajnih kapaciteta na Internetu i online rezervacijama u realnom vremenu s cjelokupnom infrastrukturom za e-trgovinu, a sastoji se od slijedećih modula po sustavu "ključ u ruke":
- robusno programsko rješenje za prezentaciju turističkih kapaciteta i rezervacijski sustav, koji nudi gostima da sami iz udobnosti svoga doma ili turističkim radnicima u agencijama širom svijeta vide slobodne kapacitete, termine, cijene, te da ih rezerviraju za svoje potrebe. Tako učinjena rezervacija se automatski evidentira u računalima svih agencija i hotela koji su priključeni u sustav.
- web hosting paket + MS SQL baza nude mogućnosti izrdae i smještaja takvih web stranica.
- SSL certifikat + korisnički račun za online autorizaciju kartica, omogućavaju sigurno plaćanje putem Interneta koristeći kreditne kartice.
Ovaj je dio projekta gotov (inačica 1.0). Očekivano vrijeme prvih 100 implementacija je svibanj 2006. godine, s planiranim ukupnim kapacitetima od najmanje 75% online realiziranih hrvatskih rezervacija. Do sada je prodano i implementirano 54 aplikacije.
Demonstracijska inačica se može pogledati na adresi
http://www.touristshop.info (potpuno konfigurabilno korisničko sučelje), a administracijski dio se može pogledati na adresi http://www.touristshop.info/administracija (korisničko ime admin, lozinka admin).
Posebno napominjemo da TouristShop online već koriste Adriatica.net i Adriagate, najveće hrvatske online agencije, u svom svakodnevnom radu!


TOURISTSHOP OFFLINE


Ovaj je dio TouristShop projekta namijenjen implementaciji na računalima u putničkim agencijama, hotelskim kućama i ostalim turističkim subjektima sa svrhom automatiziranja poslovnih procesa kao što je knjigovodstvo, obračun plaća i honorara, praćenje statusa rezervacija, offline autorizacije kartica…
TouristShop offline će biti u potpunosti sinkroniziran s online dijelom uz konačni cilj centraliziranog upravljanja poslovanjem, a očekivano vrijeme prvih implementacija je travanj 2006. godine.TOURISTSHOP CRO CENTRAL


Ovaj je dio TouristShop projekta zamišljen sa ciljem stvaranja centralne online baze hrvatske turističke ponude, a slijedom svih zbrojnih kapaciteta koji su uneseni u pojedinačne TouristShop online baze podataka.
U prvoj je fazi zamišljen kao dijeljenje podataka u B2B poslovanju po sustavu reciprociteta (shared resources), a nakon operacionalizacije već navedenih 75% hrvatskih online turističkih kapaciteta slijedi faza povezivanja sa svjetskim online rezervacijskim sustavima (već su učinjeni kontakti - pisma namjere).
Ovaj je dio projekta naišao na najveći interes stručnih subjekata, a mislimo da će u konačnici znatno unaprijediti hrvatsku turističku ponudu. Očekivano vrijeme pokretanja je u veljači 2006. godine, tj. nakon implementacije prvih 70 TouristShop online dijelova TouristShop projekta.

 

Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing.    02/2006

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop