Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Internet spaja ljude

 

 


INTERNET SPAJA LJUDE


Kako Internet koristi sve više i više ljudi, kako kod nas tako i u svijetu, razvili su se mnogi načini komuniciranja između korisnika putem njega. Ovdje se prvenstveno misli na komuniciranje e-mailom, koji je ustvari zamijenio klasično pismo i telefax. Poslovni ljudi i firme koje ga još ne koriste, ne mogu biti konkurentni niti po pitanju troškova, niti operativnosti i brzine poslovanja. Za one koji ga još ne koriste treba reći da se e-mailom mogu poslati dopisi, slike, programi i to u kvaliteti kakvu nije moguće telefaksom.
Ali to nije jedini način. Internet se koristi i za telefoniranje (VoIP), gdje se troškovi pri razgovorima sa inozemstvom višestruko smanjuju. O ovome je bilo dosta riječi u prošlogodišnjem travanjskom broju. Stoga se nećemo ponavljati. Recimo samo da na taj način možete telefonirati sa osobama koje ne posjeduju računalo i Internet vezu, a također niti Vi ne morate ga imati.
Česta putovanja i sastanke moguće je sada održavati i putem Interneta ne izlazeći iz udobnosti svoga ureda. Jednom takvom Net meetingu ( video konferencija) može prisustvovati više osoba istovremeno, a da je svaka čak na drugom kontinetnu. Učesnici se međusobno vide i čuju. Kakve su tu tek uštede nije teško niti zamisliti.


VIDEO KONFERENCIJA


Da biste mogli i Vi se uključiti u one najnaprednije korisnike Interneta, nisu potrebne velike investicije. Potreno je nešto opreme, nešto znanja i poneki programčić koji će sve to omogućiti. Kako je video konferencija po samoj definiciji, prijenos slike i zvuka, preporuka je da to odraditre putem ADSL-a, jer ćete dobiti na brzini i kvaliteti zvuka i slike. Na klasičnim modemskim linijaman brzine 56K, pa čak i ISDN-u može sve raditi , ali sporo i nekvalitetno.
Nadam se da to nećete niti pokušati sa nekim prastarim računalom., ali nije uvjet niti da bude najnovije. Morate si kupiti i instalirati web kameru, mikrofon i zvučnike ili slušalice sa mikrofonom, ako ne želite da baš cijeli ured čuje što Vaš sugovornik priča. Sve se može kupiti već i za 100 kuna, ali bolje ipak investirajte dvostruko ili trostruko, pa da uzmete nešto kvalitetnije. Kao i kod fotoaparata, kvaliteta kamerica se mjeri njihovom maksimalnom rezolucijom , odnosno brojem pixela. One najjeftinije imaju svega 0,1Mpixel i tu nema kvalietne slike. Ona je i veoma mala i nemoguće ju je proširiti na cijeli ekran. Naravno da postoje i one od 1,2 Mpixela, čak i još više. Međutim i njihova cijena je dosta veća. Od takve kamere ne trebate očekivati perfekciju i super kvalitetnu sliku. Ne zaboravite da je osnovna funkcija takvih kamera prijenos slike putem Interneta. To znači da ako želite prenijeti sliku velike rezolucije ( kvalitetnu sliku), morate imati file od nekoliko stotina kilobajta ili čak mebajta. Takva slika zahtijeva dosta vremena da se prenese, pa sve to može biti zamorno.Sve se spajaju na USB port. Postoje verzije i za prijenosna računala,koje se lako mehanički postavljaju na njega. Nekia već kameru imaju i tvornički ugrađenu. Toga će biti sve više i više i uskoro će postati standard.
Kada ste nabavili opremu ostaje Vam samo da instalirate software i da se priključite. On obično dolazi uz kameru, ali može se nešto i skinuti sa Interneta ili koristiti neki od mreža koje nude takve usluge.
Pogledajmo što može gotovo svaka i najjeftinija Web kamera. Potrebno ju je smjestiti na vrh monitora ili na neki predmet nasuprot osobe koja sjedi za računalom i priključiti na USB port, čime se obično automatski starta proces instalacije. Pored drivera instalira se i određeni software, koji je izuzetno jednostavan za rukovanje. Ovako postavljena kamera će snimati osobu koja sjedi za računalom u krupnom planu. Kamera se može postaviti i da snima prostoriju ili iz veće udaljenosti. U tom slučaju potrebno je izoštriti sliku gumbom na kameri. Kako biste mogli pored slike snimati i slati i govor, podrazumijeva se da imate i mikrofon.


VIDEO E-MAIL


Kada se starta program, imate dvije mogućnosti izbora. Možete kreirati video e-mail ili aktivirati motion detector (snimanje nakon pokreta). Ako želite nekom poslati e-mail , možete opet izabrati da li želite poslati samo jedan snimak ( sliku u jpg formatu) ili video zapis ( kratki film). Izaberete jednu od dvije opcije. Video zapis je zgodan, jer možete izgovoriti tekst neke poruke, uz snimljenu sliku. Možete objasniti čak na primjeru nekog predmeta ili proizvoda što je sve potrebno uraditi sa njime. Video e-mail ćete koristiti kada Vaš sugovornik nema instaliranu web kameru, pa ne možete uživo oba učestvovati u video konferenciji. Ili pak ako ga trenutno nem, a teško Vas je uskladiti da ste oba pred računalima u isto vrijeme. Ako Vam se ne sviđa ono što je snimljeno, postupak možete ponavljati sve dok ne budete zadovoljni svojim izgledom. Tada kliknete na polje «e-mail this picture» ili «e-mail this video». Program će izvršiti kompresiju, kako bi sve to bilo manje i išlo brže i pozvati vaš program kojim skidate i šaljete e-mail poštu. Potrebno je samo unijeti e-mail adresu i kliknuti na «send ili «pošalji». Osoba koja primi takav e-mail ne bi trebala imati problema da ga otvori i vidi bez obzira što kod sebe ima instalirano.
Ako ne želite slati e-mail , već samo snimiti video zapis, onda ćete kod startanje programa izabrati «activate motion detector». Kada kliknete na odgovarajuću ikonu, snimanje počinje i traje sve dok opet ne kliknete. Prije toga možete birati razne parametre, čime definirate kvalitetu zapisa. Npr. brzina snimanja može biti od 1-30 slika u sekundi. Rezolucija može biti 160x120,320x240 ili 640x480 Ono što ste snimili možete i zapamtiti, te kasnije obrađivati i igrati se malo sa tim. Kamera se može programirati da snima nakon pokreta. Trajanje snimanja se može podesiti. Čak je moguće uključiti i neki alarm u tom trenutku.

 

 

SKYPE

Jedan od najpoznatijih VoIP providera u svijetu je Skype. On je napokon napravio i svoju beta verziju za video razgovore. Najbolje je da posjetite stranicu www.skype.com pa da vidite što sve možete tu naći. Ali kako i sami kažu, ako ste perfekcionista, bolje onda da sačekate konačnu verziju softwarea.


ICQ

Većini ovaj naslov ništa ne znači, osim možda generaciji tinejdžera, koji ICQ koriste svakodnevno. Moram priznati, da nije bilo moje kćerke, niti ja ne bih znao mnogo o ovome. Ona je dala ideju za članak i uputila me u sve tajne ovog programa i praktično članak napisala sama. Pogledajmo stoga što je ustvari ICQ.
To je najmasovniji i dobro poznat program za komunikaciju putem Interneta. Omogućuje razgovor ili chat sa ljudima iz raznih dijelova svijeta, slanje poruka na računala, pagere, mobilne telefone, te slanje e-mailova. Sa njim je moguće raditi i file transfer (prijenos podataka), višekorisničke konferencije ili igranje igara sa više korisnika, te VoIP telefoniranje. ICQ ustvari predstavlja veliku zajednicu od preko 120 milijuna korisnika iz 245 zemalja svijeta, koji između sebe mogu vrlo lako komunicirati na razne načine. Pomoću njega lako stupate u vezu sa starim i poznatim prijateljima, ali vrlo jednostavno pronalazite i nove zadajući programu Vaše želje , kao što su dob, spol, jezik, zemlja, oblast interesa i slično. Vaši prijatelji mogu vidjeti kada ste Vi na Internetu, te stupiti u vezu sa Vama. Također i Vi možete vidjeti da li je netko od Vaših prijatelja na Internetu, pa stupiti u kontakt sa njima. Ovo nije jedini program ovoga tipa, ali je svakako najkorišteniji.


Kako doći do ovog programa?


Kao korisnik Interneta morate odvojiti nekoliko minuta da posjetite web stranicu
www.icq.com i skinete program veličine 4,08 MB.To je najnovija verzija icq-a, tj. icq 5 with Xtraz. Čim dođete na stranicu vidjeti ćete natpis DOWNLOAD FREE. Što znači da je program potpuno besplatan, a skidanje ovog programa ne traje dugo pomoću maxADSL-a. Samo treba kliknuti na taj natpis i sačekati malo. Ako imate staru verziju , nije loše skinuti najnoviju. U njoj su vidljiva poboljšanja poput dizajna, slanja slika, poruka, čestitki … Nakon što je program na Vašem računalu potrebno je ako želite popuniti osobne podatke, kao adresa telefon, nadimak (nick) po kojem će Vas ostali prepoznavati, datum rođenja, hobije i slično. To ćete sve vidjeti kada budete pristupali obitelji ICQ. Dobivate Vaš ICQ broj pomoću kojeg Vas ostali korisnici mogu prepoznati, pogotovo ako ste prešutjeli neke druge osobne podatke. Kod davanja podataka vodite računa da nisu svi dobronamjerni na Internetu, pa stoga bolje je koristiti nadimak, bez adrese i telefona. Doduše na taj način prijatelji koji ne znaju Vaš nadimak nikada neće niti saznati za Vas.
Nakon što uspostavite Internet vezu automatski će vam se uključiti ICQ (ukoliko to želite i ranije ste uključili tu opciju).Tada na jednostavan i brz način će te imati uvid, dali su vaši prijatelji na Internetu. Nove prijatelje možete dodati funkcijom ADD (dodaj), gdje ćete upisati nešto od njegovih osnovnih podataka (imena, prezimena, e-maila, ICQ broja ili pak nadimka). Bolje je upisati što više podataka, jer na taj način olakšavate potragu i sužavate krug. Na taj način ćete proširiti svoju kontakt listu, te istovremeno će se vaše ime pojaviti na listi prijatelja kojeg ste pridružili svojoj postojećoj listi.
Zgodne cake su da možete uključiti funkciju da Vaše prijatelje podsjetite na Vaš rođendan nekoliko dana ranije, kako ne bi zaboravili Vama važan dan i čestitali na vrijeme.
Zaštitni znak ICQ-a je cvijet, koji može biti zelen u slučaju da ste online (uključeni), crven ako offline (isključeni), ili žut za standby mode. Za vrijeme dok ste vi na internetu svi će imati uvid u to, no ako vi to ne želite možete koristiti funkciju invisible ili (nevidljiv). Zaštitni znak ove funkcije je oko u ICQ zelenom cvijetu.
Postoje razne funkcije koje možete odabrati tokom spajanja (conecting). Spomenimo funkciju kojom ćete ukazati ostalima da želite chatati, funkcija Free for chat (slobodna za chat) koja ima simpatičan zaštitni znak. Mnogo toga bi se još moglo reći, ali najbolje je da probate sami, i malo po malo otkrivate čari ovog besplatnog, jednostavnog i nadasve zanimljivog programa. No u slučaju da ne budete zadovoljni program ćete lako deinstalirati i živjeti dalje bez ICQ-a!


INTERNET-CHAT


Pored korištenja e-maila vidjeli smo da je moguće i koristiti chat ili čavrljati sa prijateljima ili osobama koje niste nikada upoznali. Postoje hrvatske i strane stranice na kojima chateri mogu razmjenjivati svoja znanja i iskustva te sklapati nova»Internet» prijateljstva. Na hrvatskim web stranicama poput
www.iskon.hr i www.t-com.hr te još mnogim drugim, hrvatski chateri mogu čavrljati na materinjem jeziku. Dolaskom na navedene stranicu potrebno je potražiti natpis chat.
Korisnik takvog sustava ne mora koristiti vlastito ime nego nick name (nadimak), koji može biti i šaljiv. Ako ste prvi put na chatu uzmite kratak nick radi lakšeg pamćenja. Nick je kao i lice, na što su svi osjetljivi, stoga nemojte ga mijenjati niti kopirati. Korisnici iskonove besplatne e-mail adrese pri registraciji odabiru lozinku koja je rezervirana samo sa njih. Nakon upisanog nick name-a dolazite u glavnu sobu, koja nosi ime predvorje. Ako želite otići u drugu sobu potrebno je «kliknuti»na natpis sobe i izabrati u gdje ćete čavrljati. U slučaju da niste zadovoljni popisom navedenih soba možete kreirati vlastitu sobu. Razne rasprave odvijaju se u sobama po nadimcima: predvorje, cafe bar, teen, za staru škvadru, Andrein kutak itd. Ako dolazite prvi put preporučljivo je da pogledate pravila lijepog ponašanja.


CHAT BONTON


Chateri ne vole da se viče (piše velikim slovima), organiziraju svađe, koriste vulgarni izrazi, kopiranje. Dolaskom u sobu potrebno je pozdraviti. Ako ste novi grupa chatera će vas testirati. Razmislite prije nego odgovorite, jer po prvim će vas odgovorima pamtiti. Ako vas iskusni chater zamoli da promijenite nick ili boju učinite to jer nitko ne voli da ga se kopira. Neka vam odgovori budu kratki i šaljivi, pa će te tako steći pozornost. Radi brže izmjene teksta koristite kratice. One su obično na engleskom (FYI-for your information-za tvoju informaciju). Ako se ne slažete s pravilima lijepog ponašanja ili smatrate da su prestroga otiđite u sobu flame (iskon) gdje vas server na može izbaciti. Na chat dolaze teenegeri iz raznih dijelova hrvatske željni zabave, prijateljstva, različitosti.
Moguće je razgovarati s više korisnika i na privat-u gdje vi i vaš odabrani partner/partnerica čavrljate bez prisustva ostalih korisnika. No ako želite razgovarati s više korisnika, a određenom korisniku želite reći nešto što nije poželjno da ostali znaju, možete mu to šapnuti pritiskom na gumb šapni. Takvi podaci kao broj telefona, ime i prezime… neće biti objavljeni za sve korisnike nego za vašeg odabranog chatera. Postoji mogućnost da svoj tekst napišete u boji ili obojite pozadinu što skreće pozornost svim prisutnim. Razne sličice poput cvijeća, jagoda pića simpatične su zato što se možete izraziti na slikovit način. Tako nekom možete «poslat» cvijeće ili ga «počastiti» pićem. Najčešća pitanja koja su bitna za privatni razgovor su: koliko si star/stara, iz kojeg si grada. Prijateljstva stvorena na mreži održavaju se posjetima određene stranice u odgovarajuće vrijeme i dopisivanjem preko e-maila.
Ovaj tip komuniciranja preporuča se onima koji su sramežljivi, jer preko interneta nema mogućnosti viđenja sugovornika. Ipak budite i oprezni. Ponavljam ni na chatu nisu svi dobronamjerni. Ako posjećujete strane stranice možete i usavršiti strani jezik.


Veseli E-Mail


Vratimo se opet e-mailu. Ako ste već iskusan korisnik elektroničke pošte i već Vam je dosadio monotoni i jednoličan e-mail format , evo prilike da nešto promijenite. Ovo vrijedi i za one koji o tome baš i nisu nešto razmišljali, ali koji bi željeli da se njihove e-mail poruke razlikuju od ostalih.
O čemu se radi? Obično za slanje i prijem elektroničke pošte koristite Outlook express. Gotovo svi ga koriste u onom obliku u kojem ga dobijete kada se sam instalira. Znači bijela podloga, crna slova i ništa više. Prilično bezlično i dosadno. Pokušajte nešto promijeniti i dati malo živosti i boja. Kliknite unutar Outlook expressa mišem na Tools , pa zatim na Options. Izaberite stranicu Compose, tako da opet kliknete na nju. Tu možete promijeniti vrstu i boju fonta (slova), kao i podloge. Možete čak i napraviti i neku svoju podlogu u html formatu. Možete uključiti i Vašu vizit kartu. Ista stvar i ako koristite Microsoft Outllok iz paketa Microsoft Office. Idite u Tools/Options/Mail format.
Ovo je samo dio onoga što se može napraviti. Probajte zamijeniti bar neko vrijeme Outlook express ili Outlook sa jednim drugim programom koji se zove IncrediMail. Naći ćete ga na

www.incredimail.com i on će Vam omogućiti mnogo više i da to napravite na mnogo lakši način. Njegovo korištenje je potpuno besplatno. Ne samo da Vam daje slobodu da izrazite svoju umjetničku crtu, već koristi i sve blagodati multimedijalnih računala. Nakon što ste izvršili sa stranice download i prošli kroz setup instalacije, program će sam kopirati postavke za Internet providera. Možda ćete negdje morati otkucati password. Možete ga staviti kao defaultni e-mail program, ali i ne morate. Nakon instalacije on će staviti svoje ikonice na vidljiva mjesta, tako da ćete ga lako pronaći. Tu Vam se već u samom startu nudi mnogo gotovih stvari. Vi trebati nešto izabrati ili napraviti svoje. Svaki e-mail možete napraviti drugačiji, lako i brzo uz samo par poteza mišem.
Pored gore opisanih radnji za Outlook express ili Otlook možete i izabrati lika neke simpatične osobe ili životinje ili neku obavijest, koja će se svaki puta pojaviti da Vas obavijesti da ste upravo primili e-mail. Naravno da će to funkcionirati samo ako ste u tom trenutku priključeni na Internet. Nije potrebno da bude startan Incredimail program, jer će se on sam startati, kada kliknete da vidite što Vam je to došlo. Pored gotovih formata pisama, čestitki za razne prilike nudi Vam se i mogućnost da ih prepravite i dodate nešto svoje. Vaši prijatelji će se ugodno iznenaditi kada dobiju čestitku za rođendan odmah vidljivu na ekranu, a ne neki link na neku web stranicu, sa koje je moraju downloadati.
Mogu se dodati i razni 3D efekti, simpatične animacije, koje daju živost svemu. Animacija je na Webu ogroman broj. Kada naletite na neku koja Vam se sviđa, možete je uključiti u Vaš Incredimail. Tu su i razni simboli kojima kroz sličice (dobro poznate na chatu) izražavate svoje emocije. Takozvani Smajlići.
Možete ubaciti i zvučne zapise i efekte, tako da će Vaš e-mail odzvanjati od histeričnog smijeha, ili će u daljini blejati ovce. Ako Vas mrzi pisati možete snimiti i glasovnu poruku i poslati je prijateljima. Možete napraviti svoj potpis , te potpisivati svoje e-mailove vlastitim rukopisom.
Na web stranici Incredimaila možete naći mnogo više gotovih predložaka, nego što se dobije downloadom u programu, ali zato možete ih nakon toga skidati svaki dan u nedogled. Svaki dan se pojavljuju novi.
Vaši prijatelji, da bi primili Vaš e-mail i vidjeli njegov kompletatan sadržaj, ne moraju imati isti program, ali će ga sigurno poželjeti. Ako pak nekom želite poslati obični bezlični e-mail kao što ste to radili do sada, bez ikakvih problema ćete moći to i dalje. Ako sumnjate u sve ovo, prije samog downloada, pogledajte prvo demo na web stranici
.


Napisali Vanja Pletikosa i Boris Pletikosa,dipl.ing.   01/2006

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop