Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Lexmark ink jet i MFP

 

 


LEXMARK ink jet pisači i multifunkcijski uređaji


Lexmark je odlučio uzburkati već dosta mirno tržište ink jet pisača i uzeti veći tržišni udio u prodaji u Hrvatskoj. Ponudio je trogodišnje jamstvo, što je u odnosu na dosadašnje od godinu dana veliki iskorak. Ne zaboravimo, da niti ostali proizvođači ne nude više od dvanaest mjeseci. Kod nekih ga je moguće dokupiti. Očigledno su u Lexmarku veoma sigurni u kvalitetu svojih proizvoda, da ne očekuju nikakve probleme. Znamo i da većina proizvođača, uopće ne popravlja pisače, već ih mijenja novim.
Da bi ostavarili dodatno jamstvo morate popuniti obrazac i aktivirati ga. Ne zaboravite to učiniti, jer bez toga ništa ne vrijedi. I još nešto. Kada se kaže ink jet pisači, podrazumijeva se sve što Lexmark nudi u toj tehnologiji ispisa. Tu znači spadaju i multifunkcijski uređaji, koji koriste tinte.S obzirom da su to uređaji, koji imaju mogućnost skeniranja i fotokopiranja, pa i slanja i primanja faksova, imate priliku opremiti se kompletno i mirno spavati tri godine.
Lexmark je u suradnji sa časopisom PC CHIP organizirao i nagradnu igru u kojoj mogu sudjelovati svi kupci Lexmark ink jet pisaca. Akcija je počela 1.9.2005. i traje sve do kraja godine. Kupci trebaju naći u kutiji pisača aktivacijski listić sa pitanjima za nagradnu igru, te ih trebaju popuniti i poslati postom na adresu Lexmark ureda. Mogu se regisitrirati i na web stranici
www.pcchip/nagradnaigra.Osim kupaca ink jet pisaca u nagradnoj igri mogu sudjelovati svi oni koji odgovore tocno na nagradna pitanja na istoj web stranici.
Cijela akcija je dosta jako marketinški popraćena putem jambo plakata u Zagrebu, Splitu i Rijeci, reklamama u PC CHIP-u, Jutarnjem i Večernjem listu, te banerima na web-u. Također se reklama vrti na mnogim radio postajama.


PISAČI


Lexmark je oduvijek bio poznat po najjeftinijim ink jet modelima pisača na tržištu. Tu tradiciju nije iznevjerio niti sada. Pogledajmo što novo nudi iz palete klasičnih pisača.
Z617 je najjeftiniji A4 model. Košta svega 316 kn i tu je PDV već uračunat. Svi Lexmark pisači imaju kolor ispis rezolucije 4800x1200 dpi. To znači da svako slovo ili broj ili površinu ispisuju pomoću 4800 točkica po jednom inču. Kako je inč 2,54cm, ispada da po jednom milimetru ispišu 190 točkica i na taj način postižu veoma veliku kvalitetu slike. Ima samo USB port , a podržava rad u Win 98, Win ME, Win2000,Win XP, Mac OS 9.0.4 - 9.2.2/X. Za ispis koriste dvije tinte. Crnu i u boji. Crnobijeli ispis rade brzinom od 14 stranica u minuti, dok je u boji ide skoro upola sporije (8 stranica u minuti). Koriste crnu tintu #17 Moderate black, čija je cijena 140 kn i tintu u boji #27 Moderate color čija je cijena 155kn. Oni vičniji matematici vidjeti će da zboj cijena dvije tinte iznosi skoro, kao i pisač. Vrlo često proizvođači, tinte koje dobijete u pisaču, ne pune do maksimuma, već do pola ili čak trećine. Slično je i sa tonerima kod laserskih pisača. Stoga ne pokušavajte svaki puta , kada potrošite tinte kupiti novi pisač. Ipak nije ekonomičnije.
Z735 je samo dvanaest kuna skuplji pisač. Koristi samo jednu color tintu za ispis. Sa njom radi i crnobijeli ispis. Nisam pristalica ovakvih pisača, jer bojim se da su najneekonomičniji. Njih bi savjetovao samo onima, koji zaista tu i tamo nešto odprintaju. Inače dosta su brzi i istom brzinom od 15 stranica u minuti ispisuju i crnobijelo i color. Fotografije 10x15 cm ispisuju za 39 sekundi. Imaju mogućnost ispisa bez margina, odnosno od ruba do ruba papira. Koriste tintu #1 Color cartrige po cijeni 143 kn.


MULTIFUNKCIJSKI UREĐAJI


Svi proizvođači, pa i Lexmark, su proširili svoju ponudu takozvanim all in one uređajima (sve u jednom uređajima). Tko je pratio cijene pisača prije godinu ili dvije, može vidjeti, da sada po cijeni pisača ustvari dobijate kompletan multifunkcijski uređaj, koji radi i kao fotokopirni stroj i skener. Svi imaju software, koji koristi modem računala, a time rade i kao faks uređaji. Samo najskupljimodel ima u sebi već ugrađen fax. Svi ovakvi Lexmark modeli imaju ugrađen u sebi 48-bitni skener i kopirku u boji.
Na osnovu gornja dva pisača napravljena su i dva osnovna modela multifunkcijskih uređaja. Karakteristike koje vrijede za pisače, vrijede i za njih. To su modeli X1190 i X2350. Cijena im je 475 kn i 550 kn.
X3330 i P4350 su modeli koji imaju i foto ispis, koristeći ispis pomoću 6 boja. Koristi tinte Black cartridge #32, Color cartridge #33, ali i Photo cartridge #31. Cijene su redom 140kn, 166 kn i 178 kn. Ovu zadnju tintu ne morate koristiti i ona se ne isporučuje sa pisačem. Nju možete uzeti kada želite potpuno realističan foto ispis, mada dovoljno dobro će slike izgledati i bez njega, ako Vam ne smeta što neke nijanse boje ipak neće biti kao u prirodi. Crnobijeli ispis rade brzinom 22 stranice u minuti, a kolor 15 stranica u minuti. Kako su ovo foto pisači, logično je da će imati i PictBridge priključak za digitalne fotoparate, te na taj način možete direktno printati slike sa fotoaparata. Ovaj drugi model ima i mali LCD displej u boji.
X7170 je već dobro poznati model, koji u sebi ima ugrađen i fax. Sve karakteristike su mu kao u prethodna dva modela. A cijena nešto viša, oko 1600 kn.


KALKULACIJA TROŠKOVA ISPISA


Podsjetimo se da kod kupovine pisača morate ipak voditi računa o nekim pravilima, kako ne biste jeftino prošli u startu, a poslije skupo plaćali. Morate znate u kojem obimu ćete printati? Vidjeli smo da pisači imaju različite brzine ispisa jedne stranice. Pojavljuje se još jedan parametar, koji se često zanemaruje, a niti ga proizvođači baš ne ističu u osnovnim podacima. To je maksimalni broj stranica koje se mogu ispisati u toku jednog mjeseca. Brzina današnjih i najjeftinijih pisača zadovoljava gotovo svakoga kućnoga korisnika. Ali u uredu to ne mora biti tako. Color ispis je naravno kod nekih pisača sporiji. Najsporiji je kod photo ispisa. Broj kopija koje možete ispisati mjesečno se kreće od 1000 pa na više. Pazite to znači da u prosjeku ispišete 30 stranice dnevno, što je za kućni pisač dovoljno, ali nikako za pisač u firmi, koja planira na njemu izdavati ponude, račune, dopise i tko zna što još. Ako kupite osnovni model pisača, a zaposlite ga preko njegovih mogućnosti, nećete biti zadovoljni svojom investicijom i brzo ćete morati kupiti drugi.
Koliko košta cijena ispisa jedne stranice? Naravno ovaj parametar je nešto što je možda najvažnije, ako pretpostavimo da ne tražite pisač koji mora imati izuzetno kvalitetan ispis radi nekog posla tipa grafičke pripreme. Ako mislite printati dosta kopija mjesečno, nemojte gledati cijenu printera, već cijenu ispisa jedne stranice, a ona se kreće od 0,1 kod crnobijelih lasera do 2 kn kod inkjetova i to na bazi 5% pokrivenosti ili zacrnjenja. To znači da je 5% površine papira pokriveno tekstom. Ako printate sliku koja pokriva i 50-80% površine papira, potrošnja tinte ili tonera će biti proporcionalno veća.
Znači, troškovi samog pisača i njegove eksploatacije moraju biti prihvatljivi. U svijetu kod izbora pisača se gledaju ukupni troškovi, koje ćete imati tokom godina koristeći ga u radu (total cost of ownership ili u prijevodu ukupan trošak vlasnika). Statistički gledano inicijalni troškovi za nabavu nekog uređaja obično ne prelaze 15% od svih troškova, koji Vas čekaju tokom životnog vijeka nekog uređaja. Najviše ćete potrošiti uzimajući tinte i tonere. To znači da ako na potrošnom materijalu za neki uređaj, uštedjeli ste više nego kupujući sam pisač.
Savjet je da kod izbora primijenite jednostavnu formulu:
Ukupna cijena=Cijena pisača+troškovi potrošnog materijala na bazi očekivanog broja ispisanih stranica za neki period (recimo dvije godine). Takva računica će obično reći, da ako printate puno i to uglavnom crnobijeli ispis, onda ipak uzmite laserski pisač. Ako printate malo ink jet je prava prilika. Ako printate u boji opet uzmite inkjet, osim ako mislite imati štampariju. Tada je rješenje laser u boji. Ali i tada dobro sračunajte što sve morate mjenjati vremenom u takvom laseru, jer toner nije jedini potrošni materijal.NOVOSTI


Kako ne bismo samo u ovom broju pisali o pisačima, pogledjmo i neke zanimljivosti koje najavljuju drugi proizvođači komponenti.


Seagate


Seagate, jedan od najvećih proizvođača har diskova je najavio novu seriju diskova za kvalitetnu i sigurnu pohranu podataka, tzv. Nearline Storage HDD''s.Ukratko, radi se o kvalitetnijim i pouzdanijim diskovima od standardnih desktop diskova. Kapacitet im je 250, 400 Gbytes, brzina obrtanja 7200 okretaja u minuti. Životni vijek 1 million sati.Interface SATA 1.5Gb/s Cache 8 MB ili 16MB. Jamstvo 5 godina. Cijena ovisno o kapacitetu i cache memoriji 1360 kn -2700 kn (PDV uračunat).


Microsoft


Nova generacija proizvoda iz sustava Microsoft Office nosi kodni naziv Microsoft Office “12”. Upućen je poziv Microsoft partnerima, koji će imati prvi prigodu vidjeti Beta 1 verziju. Beta 1 je beta verzija koja nije dostupna javnosti, nego samo ključnim partnerima diljem svijeta. Na taj način im se nudi da steknu uvid u razumijevanje proširene funkcionalnosti novih proizvoda. I iz prve ruke da prikupe informacije koje će prenijeti svojim dosadašnjim korisnicima, kako bi bili spremni odgovoriti na njihova pitanja u trenutku kada se počne govoriti o novoj verziji.
Hyundai

Stigli su novi modeli ekonomičnih Hyundai 17“ LCD monitora.

B70A SILVER


-rezolucija: SXGA(1280x1024)
-svjetlina 300 cd/?
-kontrast 700 : 1
-response Time 8ms
-analogni interface
-vanjsko napajanje
-TCO''99/03

Cijena 1960 kn.L70N SILVER

-rezolucija: SXGA(1280x1024)
-svjetlina 300 cd/?
-kontrast 500 : 1
-response Time 12ms
-analogni interface
-vanjsko napajanje
-TCO''99/03

Cijena:1895 kn.


Samsung


U ponudi Samsunga možete pronaći novi atraktivni LCD monitor 20" dijagonale - SM204Ts. Ova veličina ekrana postaje sve zanimljivija na tržištu jer pruža native rezoluciju od 1600x1200 - prikladnu za napredniju grafičku obradu. Kod ovoga modela, uz vrhunske karaktertike i ergonomiju, za istaknuti je i Video ulaz kojim je omogućeno priključivanje raznih externih AV uređaja. Posebno se preporučuje integraciju ovog monitora u sustave video nadzora objekata kao kontrolni display.

 

 

-rezolucija: 1600x1200)
-svjetlina 250 cd/?
-kontrast 700 : 1
-response Time 16ms
-analogni/digitalni interface, S-video
-TCO''99/03

Cijena:6000 kn.

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop