Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

PC i nove tehnologije

 

 


PC I NOVE THNOLOGIJE


Sezona godišnjih odmora se bliži kraju, uskoro počinje i nova školska godina, pa će se mnogi odlučiti za kupovinu novog računala. Kako se svašta nudi u bezbrojnim trgovinama, pokušati ću dati par savjeta što uzeti, a da niste u startu uzeli staru tehnologiju, koje se trgovci žele riješiti pošto poto, pa Vas mame niskim cijenama u oglasima.
Opće je poznato da se u informatici sve brzo mijenja i da nove tehnologije i nove komponetne zamjenjuju stare. Pravilo je uglavnom jasno. Nova tehnologija je u startu nešto skuplja, ali ne mnogo. Mnogi proizvođači jednostavno već nakon kratkog vremena izjednače cijene, pa novi hard diskovi, procesori, matične ploče skuplji su svega 1-2 dolara, od onih prisutnih na tržištu već godinu ili dvije dana. Ako već kupujete novo računalo, onda ne jurite za najnižom cijenom, jer možda kupujete tehnologiju staru dvije,tri godine. Znači već uzimate polovno računalo. Takvo računalo nikada ne može raditi tako brzo i dobro kao ono sa komponentama izrađenim po novoj tehnologiji. I jamstveni rok im je obično kraći i iznosi svega godinu dana. Već nakon nekog vremena i rezervni dijelovi postaju problematični, pa se može desiti ,da već čim Vam istekne jamstvo , a desi se kvar, morate zamijeniti i ono što nije stradalo, jer se ne može naći odgovarajuća komponenta. Uvijek postoji optimum cijena-karakteristike.računalo sa novom tehnologijom. U konačnici košta manje, jer duže traje i nije potrebno poslije dodavati i dograđivati. Nažalost mnogi Vam trgovci to neće ponuditi, jer i sami ne znaju da ima nešto novije.
Sada ćemo pogledati što se novo pojavilo ili se uskoro treba pojaviti. Tražite stoga da Vam ponude takvo nešto.


PROCESOR


Vječita dilema oko izbora procesora je INTEL ili AMD. Sada je problem i veći jer neprikosnoveni Intel je dobio opasnog konkurenta u AMD-ovim 64-bitnim procesorima. Kako po cijeni, tako i po karakteristikama. Naravno da i Intel nudi rješenje u toj tehnologiji u vidu EMT64 procesora. Neću ulaziti u to tko je bolji. Proizvodi oba proizvođača imaju svojih prednosti nad konkurentnim. AMD uzima sve veći dio tržišta kućnih računala, dok poslovna računala i dalje se nude sa dobrim i pouzdanim Intelom. Oba proizvođača procesore isporučuju u BOX ili TRAY verziji. Prva znači da procesor dobijete u kutiji sa originalnim coolerom (hladnjakom sa ventilatorom), a druga je namijenjena proizvođačima računala i cooler morate kupiti sami. Ova druga verzija je nešto jeftinija, ali dok kupite kvalitetan cooler, dođete na isto. Ono što je najzanimljivije, jamstvo na BOX verziju je 3 godine, a na tray samo jednu godinu. Stoga insistirajte da Vam se u računalo ugradi box verzija, a onda čak i možete dogovoriti dulje jamstvo.


AMD


Ustvari, kod procesora je sve postala igra brojki. Oba proizvođača daju takve oznake svojim procesorima, koje asociraju na veću snagu. Na primjer oznaka AMD ATHLON 64 2800+ ne znači da procesor radi na 2800MHz, već je trgovačka oznaka. On ustvari radi na 1800 MHz. Neki trgovci će navesti oba podatka, a neki neće. Athlon je u klasi Intel Pentium 4 procesora.
Navedeni procesor je najslabiji u ponudi 64-bitnih procesora. Ima 512 MB cash memorije, kao i cijela paleta sve do oznake Athlon64 3800+. Modeli Athlon64 4000+ i Athlon64 FX-55 imaju 1 MB cash memorije. Ovaj parametar je izuzetno važan kod zahtijevnijih aplikacija, jer se određenom brzinom prenose veći paketi informacija. Isto tako gdje su slike, muzika, animacije.
64-bitne procesore je u komercijalne vode lansirao AMD i po tome se se vratio u trku sa Intelom. Već su neko vrijeme na tržištu. Od novosti vezanih uz AMD izdvajam novu seriju Semprona sa 64 bitnim radom. To su jeftiniji procesori u rangu Intelovih Celerona, namijenjeni manje zahtijevnim korisnicima. Prvi primjerci se očekuju početkom kolovoza. Do pisanja ovoga članka nisu se još pojavili. Zna se da će cijena biti otprilike 3-5$ veća od sadašnjih 32 bitnih modela. U četvrtom kvartalu AMD će na tržište izbaciti i seriju Semprona na socket 939. Najnoviji AMD pocesori su na socketu (podnožju) 939. Nešto stariji socket je 754, ali još uvijek dovoljno nov. Stari socket A, bi ipak trebalo zaobići.
Tu su još i serverski procesori, koji nose ime Opteron. Koriste se za dvoprocesorske mašine i izuzetno su moćni. Ako se odlučujete za notebook sa AMD procesorom , onda tražite naziv Turion. To su 64-bitni procesori namijenjeni prijenosnicima.


INTEL


Vratimo se starom dobrom Intelu. Njega bih ipak preporučio poslovnim korisnicima, ma kako dobro AMD radio. Ipak Intel i Microsoft surađuju kod izrade procesora i pisanja operativnih sustava Windows. I sam isključivo koristim Intela. Za manje zahtijevne korisnike je Celeron, a one gdje se traži snaga i brzina tu su dobro poznati Pentium 4 procesori, ali generacijski usavršeni. Kako ne biste kupili mačka u vreći, predlažem da ne uzimate ništa što u nazivu nema oznaku LGA 775. To je novije podnožje. Ono sa oznakom socket 478, je već na tržištu makar dvije godine. Cijena procesora je ista. Intelovi Pentium 4 procesori rade na sabirnici (FSB) 800 MHz i imaju svi 1 MB cash memorije. Najmanji koji se prodaje radi na 2,8 GHz, a najveći 3,8 HGz. Ako nose oznake 520J, 530J,... znači da se radi i o usavršenim verzijama. Pokušajte da Vam ograde baš takav. Optimum cijene je 3 GHz. Kako je Intel najavio pad cijena procesora 14/8/2005 , znači da bi se po istoj cijeni mogao dobiti i 3,2 GHz.
Celeron procesori su dosta jeftiniji i rade na sabirnici 533 MHz i imaju cask memoriju 256 MB. Najmanji je 2,5 GHz, a trenutno najveći 3 GHz.
Najnoviji Intelovi 64-bitni EM64T procesor je Intel Pentium 4 3.7GHz. Radi na sabirnici 1066 MHz. Ima 2Mb cash memoriju. Podnožje je LGA775. Ono što je obeshrabrujuće je cijena od oko 8000 kuna. Nadam se da će cijena pasti značajno ovim padom cijena. Na sabirnici od 800 MHz radi cijela paleta od 3-3,6 GHz. Cijene su zemaljske i prihvatljive.


MEMORIJA


U nova računala se ugrađuje uglavnom DDR memorija PC3200 , koja radi na 400 MHz. Odnosno kako je predviđeno da memorija radi u dvokanalnom modu (dual channel mode) preporučljivo ju je uzeti u paru. Na taj način 2x400MHz daje 800 MHz brzinu sabirnice matične ploče i procesora. PC koji ima memoriju 2x256 MB umjesto 1x512 MB radi 30% brže. Što se tiče cijene, obje kombinacije koštaju isto. Na svim novijim matičnim pločama imate 4 slota (utora) za memoriju, pa tako je možete i proširiti vremenom.
Nova DDR2 memorija radi na 533 MHz i predviđena je na za sabirnicu 1066 MHz. Košta isto kao i ona starije generacije. Radi i na sabirnici 800 MHz. Stoga tražite da Vam stave DDR2 memoriju. Ako jednom budete morali dograđivati kupitićete je za manje novaca. Ako kojim slučajem budete morali mijenjati matičnu ploču imati ćete memoriju koja radi na novijoj sabirnici, jer za godinu dana 1066 MHZ sabirnica će biti standard.


HARD DISKOVI


Već oko godinu dana na tržištu su prisutni serial ATA (SATA), hard diskovi. Za razliku od onih starih IDE (PATA) diskova, su nešto brži. Prije mjesec dana se pojavila i druga generacija SATA diskova. Nose oznaku SATA II. Dosta su brži. Rade na 3 Gbita/sec. Imaju 8 MB cash memorije. Najmanji je 80 GB. Najveći je 500 MB. Cjenovno koštaju isto kao prethodna generacija.


GRAFIČKA KARTICA


I tu se desilo uvođenje novog standarda prošle godine. Uvedena je PC EXPRESS sabirnica x16 za grafiku. Pa stoga i grafičke kartice bi trebalo birati shodno tome. Zaboravite, stare AGP 8X kartice, koje su još uvijek u većini super ponuda. To je samo pokušaj trgovaca da se riješe starih zaliha. Ovdje je situacija, da su nove kartice nešto skuplje, ali ne toliko da ih ne vrijedi uzeti. Grafička kartica se uzima uglavnom u kućnim računalima radi igrica. Čemu onda uzeti staru, na kojoj pola novih igrica već sada ne radi. U busdućnosti neće većina raditi.


DVD PRŽILICA


Razlika u cijeni između DVD pržilice i COMBO uređaja, kojim se mogu presnimavati samo CD mediji, a čitati DVD mediji je u svega stotinjak kuna. Stoga bih preporučio da standardno u računalo ugradite DVD RW uređaj i to onaj koji nosi oznaku DUAL LAYER, što znači da može snimati na DVD medije dvostrukog kapaciteta. Standardni DVD medij je veličine 4,7 GB i košta svega par kuna. Onaj dvostruko većeg kapaciteta je dosta skuplji, ali vremenom će on poistati standard. Pazite stoga da Vam ne podvale pržilicu koja nija dual layer.


MATIČNA PLOČA


Osnov svega je matična ploča, ali kako ona objedinjava mnoge komponente i novitete, stavljena je namjerno na kraj, da se ne bih ponavljao. Kod izbora ploče morate voditi računa o proizvođaču procesora. Zatim da podnožje procesora ( socket) odgovara izabranom procesoru, inače ga nećete niti fizički moći staviti u računalo. Isto vrijedi i za grafičku karticu. Isto da ploča podržava DDR2 memoriju.
Ako ste izabrali Intel procesor, onda biste trebali izabrati ploču sa Intel chipsetom D915 ili D925. Standardno je to ovaj prvi. Čak bi se usudio preporučiti da to bude original Intel ploča. Znači proizvedena od Intela. Zabluda je da je netko drugi od velikih proizvođača ploča uspio prioizvesti bolju ploču od Intela. Pa intel je smislio i procesor i chipset ploče i to onda prodaje drugima. Politika Intela je da ne reklamira svoje ploče, kako ne bi bio prevelika konkurencija ostalim proizvođačima, koji su njegovi najveći kupci. I drugi proizvođači chipseta nude svoje verzije. Čak su i koju kunu jeftiniji, ali ne znatno. Ono što dobijete kod Intela, je stabilan rad bez kvarova, a to često je važnije od sto kuna uštede.
Ako ste se pak odlučili za AMD procesor, tu je onda nForce4 chipset, koji ljubitelji AMD-a obožavaju.
Inače kod izbora ploče da ponovimo ono staro, poznato. Ploča može biti ATX i microATX formata. U neko malo kućište koja su sada moderna, možete staviti samo microATX ploču. Takva ploča ima manje slotova, a razlika u cijeni gotovo nikakva. Ako planirate standarni midi tower za kućište , onda uzmite ATX ploču. Bolje je i sa stanovišta hlađenja. Nove komponentne su moćnije, više se griju, pa je bolje sve staviti u veće kućište i veće snage napajanja od 400W i čak dodati jedan ventilator da ispuhuje topli zrak van kućišta. Ako koristite stara ATX kućišta trebati će Vam i posebni kabeli i adapteri za napajanje ATX>ATX2 i kabel za napajanje SATA diskova. Neki proizvođači ploča ih ne isporučuju.
Matična ploča može na sebi imati integriranu grafičku karticu. Ako uzimate takvu ploču, vodeći računa o svim onim prethodnim zahtijevima, ona je dobra čak i za većinu igrica. Ipak uzmite verziju gdje se grafička kartica može dodati. Tko zna jednom ćete je možda morati dodati, ako se radi o kućnom računalu.
Sve ploče imaju na sebi i predobru zvučnu karticu za većinu korisnika.
Većina ploča ima 100 Mbitnu mrežnu karticu ugrađenu na sebe. Neke čak i 1Gbitnu. Ova druga Vam nije potrebna , osim ako ne planirate u kući imati server na koji će biti priključeno cijelo Vaše naselje. Zgodno je na ploči imati firewire port (IEEE1394). Na njega se priključuju kamere i mnogi drugi uređaji.

Kako su mnogi zbunjeni ovim silnim kombinacijama, usudito bih se dati prijedlog kakvu konfiguraciju da tražite kod svoga prodavača i da ne odstupate od toga niti za dlaku. I to jednu za nezahtijevne korisnike, a drugu za one zahtijevnije. Cijena ne bi trebala da je viša od 2100 kn +PDV za prvu konfiguraciju, a za drugu bi bila dvostruko . U cijenu nisu uključeni miš, tipkovnica, zvučnici, koji ne koštaju mnogo, niti monitor, jer ih mnogi imaju od stare kongiguracije i mogu se iskoristiti. Također nije uključen operativni sustav.
Jamstvo na ugrađene komponente je 2-3 godine, osim za kućište, u kome se nema baš što pokvariti, a kada se desi da izgori napajanje, a to je uvijek zbog strujnog udara ili udara groma, onda to svakako ne potpada pod jamstvo. Tu pomaže samo osigurati na vrijeme kod nekog osiguranja.
Objašnjenja tipa, „pa to nije baš potrebno“ samo su trgovačke priče.
Inače sve ove članke obavljivane u ove protekle 4 godine, ako ste zagubili časopis Turist plus, možete pogledati na Internet stranici
www.pletikosa.hr


Nezahtijevni korisnik


MB INTEL D915 GUXL 775/PCX+VGA+LAN microATX
Grafička kartica ugrađena na ploči:
Intel(r) Graphics Media Accelerator 900
PCI Express* x16 graphics
Zvučna kartica ugrađena na ploči:
Intel® High Definition Audio (6-channel)
Mrežna kartica ugrađena na ploči:
Intel® PRO 10/100 LAN
CPU INTEL CELERON 2,67GHz/533/256K 330J 775
RAM DDR2 PC533 256MB
HDD SATA II 80GB
DVD RW DUAL LAYER
KUĆIŠTE ATX 400W
FDD 3,5" 1.44MbZahtijevni korisnik


MB INTEL D915 PBLL 775/PCX Matrix RAID,FW,LAN
Zvučna kartica ugrađena na ploči:
Intel® High Definition Audio (8-channel)
Mrežna kartica ugrađena na ploči:
Intel® PRO 10/100 LAN
CPU INTEL PENTIUM 4 3,0GHz/800/1M
2 x RAM DDR2 PC533 256MB
HDD SATA II 80GB
DVD RW DUAL LAYER
KUĆIŠTE ATX 400W
FDD 3,5" 1.44Mb
VGA ATI RADEON X300SE 128MB PCX ili jača

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop