Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Digitalni fotoaparati i kamereDIGITALNI FOTOAPARATI I KAMERE


Ljeto i putovanja. Treća riječ koja se nameće su fotografije i video zapisi. Milijuni slika će biti napravljene. Sati i sati video zapisa će biti snimljeni. Sve u cilju da se zabilježe lijepi trenuci i da sačuvaju lijepe uspomene. Pa učinite to onda kako treba, ne baš tako niti novom tehnologijom digitalne fotografije ili digitalnih video zapisa. Cijene takvih fotoaparata i kamera nikada povoljnije.
Najveći proizvođač u toj branši Sony navodi četiri razloga zašto preći sa analognih na digitalne fotoaparete i kamere:
• Digitalna kvalita koja omogućava snimanje kako video zapisa, tako i fotografija u do sada nedostižnu profesionalnu preciznost
• Jednostavno rukovanje kod snimanja, bez posebnog tehničkog znanja. Sve što ne zadovoljava, jednostavno se obriše. Ostavi se samo ono najbolje. Nema troškova filmova i njihovih razvijanja i loših slika. Još na licu mjesta pogledajte Vašu sliku i ako nešto nije dobro, jednostvno uslikajte ponovo.
• Izravno snimanje na DVD, ili memorijske kartice, te još jednostavnije gledanje i editiranje takvih zapisa bilo preko računala, TV-a ili DVD playera.
• Jednostavna distribucija, znači da slike i zapise možete poslati elektronikom poštom, snimiti na CD, DVD medije ili memorijske kartice, te vrlo lako nositi sa sobom, poslati prijateljima, rodbini ili poslovnim partnerima.

U prvom trenutku su se pojavile mnoge nepoznate marke digitalnih fotoaparata, koje su bile jeftinije od poznatih brandova, Na kraju su preživjeli opet oni najveći. Vjerojatno zato što kvaliteom i pouzdanošću su odskakali od kineskih proizvoda. Svi današnji digitalci imaju minimalno 3 Megapixela, što je više nego dovoljno za kućne snimke.


SONY CYBER-SHOT


Poznati proizvođači posebno pažnju posvećuju proizvođaću optičkih leća. U Sony aparatima su ugrađene na daleko poznate Zeiss leće. Pa pogledajmo što je Sony pripremio za ovo ljeto.
Za ljubitelje po izgledu klasičnih fotoaparata nudi se serija Cyber-shot i modeli S40, S80 i S90. Svi imaju 4,1 megapixel efektivnu razlučivost, 3X optički zum, 6X digitalni zum, te 10X Smart zoom (VGA). Otvor blende ( ako se poredi sa klasičnim aparatima i 35milimetarskim filmom) je F2,8-5,2(39-117mm). Zanemarivo je manji kod prvog modela. Veličine LCD displeya su redom 1,5“, 2“ i 2,5“.

Za one koji vole malo robusnije i jače aparate u aluminijskim kućištima se nude Cyber-shot W5 od 5,1 megapixel i Cyber-shot W7 od 7,2 megapixel. Oba imaju LCD display od 2,5 inča i 32 MB interne memorije. Nešto malo izduženiji oblik ima model Cyber-shot P200 gotovo istih karakteristika kao W7.

Za ljubitelje ultralakih i ultra tankih (niti 1 centimetar debljine) fotoaparata se nude tri modela. Cyber-shot T7, T33 i T3. Svi imaju 5,1 megapixel, 3X optički zoom i 6X digitalni i 2,5 inčni LCD ekran. Nešto se razliku po dizajnu, a uz njih se (osim T7) isporučuje i Cyber-shot station (postolje) pomoću kojeg se fotografije i video zapisi u MPEG formatu mogu gledati direktno na televizoru ili štampati na pisaču. Zahvaljujući svojoj maloj veličini mogu se nosti i u najmanjoj ženskoj torbici ili pak džepu od košulje i biti uvijek pri ruci.

Ako pak više težite profesionalnom aparatu tu je Cyber-shot V3 sa 7,2 megapixela, 4X optičkim, 8X digitalnim i 19X Smart zoomom. Ugrađena je nešto veća i bolja leća (F2,8-4,0 ili 34-136mm), koja omogućava savršeno kadrirane, oštre i eksponirane fotografije čak i u tami (Night Framing tehnologija).
Svakako pravi biser je model F828, koji zbog svog valjakstog oblika budi pažnju kod svakoga. Ustvari oblik aparata ke prilagođen gigantskoj leći (F2,0-2,8 ili 28-200mm). Ima 7X optički, 14X digitalni i 36X smart zoom. Kućište je magnezijsko. Sa svojih 8 megapixela i jedinstvenim četverobojnim Super HAD CCD-om koji ima grimizni filter, daje mnogo življe boje koje su puno prirodnije i preciznije. Ima također Night framing i Real imaging procesosor tehnologiju , te potpuno ručne komande.


PHOTO PISAČI


Fotografije možete printati na ink jet pisačima. Gotovo svaki noviji biti će dovoljan.Bolja kvaliteta slike i vjernost boja dobije korištenjem photo pisača, koji pored standardnih crna, žuta, cyan i magenta imaju još i dodatne nijanse light cyan, light magenta, a neki pisači i sivu nijansu, te crnu mat boju.
Za slabije poznavaoce rada sa računalima, postoje posebni pisači namijenjeni isključivo printanju fotografije formata 10x15 cm. Za njih postoje i posebna pakiranja foto papira. Neki imaju bluetooth bežičnu tehnologiju, tako da snimljeno direktno sa fotoaparata možete poslati na printanje.Bez kabela i računala.
Jedan takav je Epson PictureMate rezolucije 5760*1440 dpi, koji ima standardni USB priključak i utor za memorijsku karticu. Postoji i model koji ima i bluetooth vezu. Kupujete ili jedan ili drugi model. Šest boja je pakirano u jednom pakiranju i Epson garantira da se sa njima može isprintati 200 fotografija 10-15 cm.
Hewlett-Packard nudi također dva modela ink jet pisača, sa i bez bluetooth adaptera. Cijena im je dosta niža od Epsona.To su HP Photosmart 325 Compact Photo Printer , koji ima 3.8 cm color LCD display, PictBridge, 5 memory slotova i HP Photosmart 375 sa većim LCD ekranom od 6.4 cm color i bluetooth adapterom.
Druga tehnologija koja se koristi za ispis fotografija su termo-sublimacijski pisači. Olympus nudi model P-S100 Easy Imaging System Pisač, 306 dpi, veličina A6, 100x148 mm bez rubova, za PictBridge kompatibilne fotoaparate ili računala pokretana Windows XP/ME/2000 ili MacOS X 10.3 operativnim sustavima, sa zaštitnim premazom protiv UV zračenja, koji produžava životni vijek fotografije i sprečava njeno starenje i blijeđenje boja. Ispis u 85 sek na posebnom papiru, uz koji u kompletu ide i poseban ribbon.
Sony Digital Photo pisač je sublimacijski pisač, kojim također pomoću USB kabela ostvarujete vezu sa fotoaparatom ili kamerom. Slike koje ćete printati birate na displeju aparata ili kamere, a možete ih prije toga i obraditi na računalu.Također je u ponudi i pakiranje papira za 40 ili 80 fotografija.


KAMERE


Vodeća firma u svijetu i u ovoj oblasti je svakako Sony, sa svojim proizvodima Digital Handycam nudi snimanje sa 5.1 kanalnim surround zvukom u pravom 16:9 widescreen formatu. Ono što snimite možete gledati na Vašem widescreen televizoru u kvaliteti modernih kino dvorana. Mediji na koje su snima su mini DV i superkompaktni DVD diskovi. Kao i kod fotoaparata DVD disk stavljate direktno u DVD player i veoma lako gledate snimljeno. Ako nemate DVD player, a to iskreno sumnjam, za lako rukovanje se uz svaku kameru isporučuje Handycam station, koji je stalno spojen sa televizorom, a vi kameru samo stavite na njegovo postolje i opet veoma lako gledate snimljeno. Nema petljanja sa kabelima. Također baterije kamere dok je na postolju će se automatski napuniti. I ono po čemu je Sony najpoznatiji je superiorna kvaliteta slike. U njihove kamere su ugrađene najnovije tehnologije kao 3,3 megapixela CCD, filteri primarnih boja i sustav 3CMOS senzora. Pravu revoluciju predstavlja High Definition Video format, kao potpuno novi profesionalni standard.
Ako želite Handycam koji možete koristiti i kao fotoaparat nude Vam se dva modela. Jedan je najmanji i najlakši MiniDV kamorder na svijetu DCR-PC55E, koji se nudi u crnoj i srebrnoj boji, sa 3,0 inčnim hibridnim LCD zaslonom osjetljivim na dodir. Ukupni broj pixela je 800.000, a ima 10X optiči i 120X digitalni zoom. Foto razlučivost na memory-stick medijima je 640-480. Koristi Stamina baterije sa maksimalnim vremenom rada od 2 sata i 5 minuta.Masa mu je 0,3 kg sa baterijom.
Drugi model DCR-DVD7E koristi za snimanje zapisa i fotografija DVD medije (Dual RW DVD), na koje staje gotovo dva puta više podataka nego da obične medije. Naravno da RW označava da možete više puta snimati na medij. Sve vrijedi i za njega kao kod prethodnog modela, stim da autonomija baterije 3sata i 10 minuta.
Nude se tri modela kamera, koje koriste DVD kao medij za snimanje. Najmoćniji je svakako DCD-DVD403E koji ima 3.310.000 piksela ( 3,31 megapixel) i wide 2,7inčni display i 10X optički i 120X digitalni zoom. Slika je u widescreen visokokvalitetnom formatu.. Foto razlučivost na memory-sticku je 2016x1512. Autonomija baterije je 3 sata i 45 minuta.Ima integrirani mikrofon za 5.1 kanalno snimanje. Model gotovo identičnih karakteristika sa Mini DV medijima je DCR-HC90E.
Stepenicu slabiji model DCR-DVD203 ima 1.070.000pixela, 12X optički i 480X digitalni zoom. Uz dodatni visokokvalitetni 4-kanalni mikrofon ECM-HQP1 nudi istu kvalitetu zvuka, kao prethodnik. Foto razlučivost na memory-sticku je 1156x864, a autonomija baterije 5 sati i 45 minuta. Modeli gotovo identičnih karakteristika sa Mini DV medijima je DCR-HC42E i DCR-HC39E, koji ima sat i deset minuta vremena veću autonomiju baterije.
Osnovni model DCR-DVD7E ima 800.000 pixela, 2,5 inčni display, 20X optički i 800X digitalni zoom. Fotorazlučivost 640x480, a autonomija baterije ista. Kao MiniDV izvedbe nudi se DCR-HC32E istih karakteristka. Tu su u ponudi i modeli DCR-HC22E/19E/17/E, koji imaju autonomiju snimanja i devet sati, ali nemaju mogućnost snimanja fotografija.
DCR-PC1000E je kompaktni MiniDV Handycam s prvim u svijetu 3CMOS senzorom, koji bilježi i sitne detalje i strukture sa besprekornom reprodukcijom kontrasta. Reprodukcija boja koja se dobije teško može biti bolja od ove, jer se kod snimanja svjetlost dijeli na tri osnovne boje i svaka se bilježi na odvojeni senzor. Objedinjuje kompaktan mali oblik i profesionalne karakteristike snimanja. Ima 790.000 pixela, wide 2,7inčni display, 10X optički i 120X digitalni zoom. Foto razlučivost je 1920x1440. Autonimija rada baterije je 2 sata i 50 minuta.
I šlag uvijek dolazi na kraju. HDR-FX1E je Higd Definition Video (HDV) Handycam, koi snima u neusporedivo višoj kvaliteti. Prije tri godine Ratovi zvijezda epizoda II snimani su u ovoj tehnologiji. Sada se pruža i nama običnim smrtnicima da kupimo takve kamere. Razlučivost je 3x1.120.000 pixela. Koristi wide 3,5 inčni display. Optički zoom je 12x.. Baterija traje šest i pol sati.

Kreirajte iz snimke Vašeg ljetovanja malo filmsko remek djelo!

Zasigurno na ljetovanje ponesete i kameru kako biste snimili sve zanimljive trenutke te se kasnije mogli prisjetili npr. prvih plivačkih zamaha vašeg djeteta, igre na plaži ili u planinama, prirodnih ljepota u kojima ste uživali za vrijeme godišnjeg odmora...
Zamislite da iz te snimke možete kreirati uzbudljiv film u Hollywood stilu sa mnoštvom zvučnih i video efekata i tranzicija,da možete dodati omiljenu glazbu, naraciju (govor), menije i spremiti film na DVD te uživati u istom u udobnosti Vašeg dnevnog boravka i podijeliti ga s obitelji i prijateljima.

Uz Pinnacle Studio 9 Plus software to je moguće!

Osnovna odlika ovog softvera je jednostavnost primjene. Kreiranje filma odvija se u tri laka koraka.
Prvi korak je da snimljeni materijal unesete u računalo. To ćete učiniti putem FW sučelja ukoliko se radi o digitalnoj kameri, ili putem S-Video ili kompozitnog konektora ukoliko se radi o analognoj kameri. (Pripomenuti ćemo da uz Studio software i određenu karticu možete digitalizirati i stare VHS snimke.)
Drugi korak je editiranje. U ovom dijelu uređujete video klipove, dodajete 2D ili 3D tranzicije, titl ili dva, te sinhronizirate Vaš video uradak sa omiljenom glazbom (Studio podržava CD, MP3 i WAV audio). Studio uključuje i SmartSound koji automatski generira glazbu tako da pristaje cijelim scenama Vašeg filma. Ukoliko stvarno želite pokazati svoju kreativnost iskušajte neke od ugrađenih alata za specijalne efekte.

Koristite SmartMovie, automatski movie kreator, da biste pojednostavili proces izrade filma. Izaberite otprilike dužinu videa, dodajte omiljenu glazbu za soundtrack te izaberite stil editiranja. Jednim klikom Studio kreira film profesionalnog izgleda sa titlovima, tranzicijama i specijalnim efektima te ga sinhronizira sa zvukom i dužinom trajanja glazbe.

Neka Vaš film izgleda još bolje nego kad Ste ga snimili uz pomoć naprednih Studio audio i video alata. Koristite PiP (slika u slici) alat, «Chroma Key» te «Pan and Zoom», eksperimentirajte sa alatima za redukciju buke/smetnji/neželjenih zvukova. Za potpun «cinema» učinak koristite 16x9 (widescreen) editing te masterirajte audio uz pomoć ugrađenog surround sound editora. Na kraju popravite loše kadrove prouzročene drhtavim rukama uz pomoć image stabilization alata. Ali to nije sve! Trenutno se Studio 9 software isporučuje s podrškom za editiranje i export DivX videa, snimanje zvuka u Dolby™ Ditigal 5.1 sistemu, te eksport videa u MPEG-4 formatu i eksport MP3 audia.
Treći korak je snimanje.
Dodajte menije i poglavlja vašem filmu te ga snimite na disk koji ćete gledati na DVD playeru u Vašem dnevnom boravku. Studio sprema završeni film u više formata uključujući AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, RealVideo ili Windows Media format. Koristite RealVideo i Windows Media format za eksportiranje Vašeg video uratka na web, a MPEG-1 , MPEG-2 i MPEG-4 za export na VCD, SVCD ili DVD.

Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing. 05/2007

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop