Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

TV SAT i hotelski sustavi


TELEVIZIJA I SATELITSKI PRIJEM

U ovih 4 godine postojanja ove rubrike nikada do sada nije bila obrađena ova tema, koja je uvijek interesantna baš svakome. Nove tehnologije nisu zaobišle niti ovaj segment tržišta. Ali nikada do sada niti cijene nisu pristupačnije. Više nije nikakva vijest da gotovo svaka kuća ima dva ili čak tri TV prijemnika, a rijetko tko ne gleda satelitski program.
Niske cijene televizora su dijelom posljedica masovne proizvodnje na dalekom istoku, posebno Kini, gdje se danas gotovo sve proizvodi, a dijelom i tehnologije koja je na zalasku, u kojoj nema više ulaganja u razvoj, opremu i marketing. Govorim o prijemnicima sa starim katodnim cijevima i elektronikom zasnovanom na analognim komponentama. Tu čak možemo svrstati i ravne full square flat ekrane prve generacije. Teletext je praktično standard danas, kao i stereo zvuk, a o daljinskom upravljaču da i ne govorimo. Mlađe generacije niti ne znaju da televizori nekada nisu bili u boji, već je slika bila samo crno-bijela..
Sljedeća stepenica u razvoju su digitalni televizori, koji nažalost već dvadeset godina pokušavaju istisnuti svoje prethodnike. Tehnološki su mnogo napredniji, slika je mnogo oštrija i mirnija, jer rade na dvostruko višim frekvencijama vertikale ( 100Hz). Nude mnoge dodatne funkcije. S obzirom da obično imaju dva TV tunera mogu se paralelno gledati dva TV programa i prikazivati dva teleteksta. Naime, na ekranu se gleda normalno jedan program, a u kutu se gleda mala slika nekog drugog programa. Ta funkcija se zove slika u slici ( picture in picture). Zgodno je kada čekate početak neke emisije ili pak želite pratiti utakmicu i gledati nešto drugo. Pored toga možete zamrznuti neki kadar ili neki brzi pokret vratiti i usporiti ili snimiti u devet manjih kadrova, na koliko se podijeli ekran. Naravno i da im je cijena viša, ali opet veoma pristupačna za bogati zapad, gdje mi na žalost ne spadamo. U najnovije doba digitalni televizori dobivaju vezu sa računalom ugrađivanjem USB i DVI konektora. U neke se čak ugrađuje i hard disk na koje možete snimate emisije bez potrebe video ili DVD recordera. Možete kod pregledavanja snimke preskakati reklame, a na ekranu dobiti popis snimljenih emisija, sa dužinom trajanja. Neki televizori imaju ugrađen digital media recorder ili snimač/čitač digitalnih kartica, koje koristimo u digitalnim fotoaparatima, MP3 playerima. Na njih jednostavno snimite nešto i koristite u drugom uređaju. Ili obratno. Ono što ste snimili fotoaparatom možete pogledati na televizoru, jednostavnim stavljanjem kartice. Isto tako možete i preslušati snimak sa takve kartice iz MP3 playera.
I veličina ekrana se promijenila. Ekrani su postali širi. To su takozvani 16:9 ekrani, naspram 4:3 starih modela. Inače filmovi u DVD formatu ( kino format) su snimani u tom 16:9 odnosu stranica. Uskoro će sve preći na wide screen ekrane.
Najnovija tehnogija su tanki televizori zasnovani na LCD i plasma ekranima. Iako im cijena svakim danom pada, još uvijek su dosta skuplji od svojih generacijskih prethodnika. Manje veličine ekrana se mogu koristitii kao monitor za računala. Pa ustvari, LCD televizori su i nastali od monitora u koji je ugrađen TV tuner i naravno još neka standardna elektronika, karakteristična za televizor, ali i za računalo. Zauzimaju malo mjesta i mogu se staviti bilo gdje. Kao i kod monitora, ovi televizori ne troše mnogo struje, ne zagrijavaju okolinu, što u vrućim ljetnjim danima može biti vrlo korisno. Nema niti štetnih zračenja, koja su karakteristična za klasične katodne cijevi. A slika je perfektna, gotovo trodimenzionalna, zahvaljujući oštrini.
Kao sastavni dio ovih sustava u okviru termina „kućno kino“ nudi se i vrhunski prijem zvuka. Nisu to više samo dva zvučnika ugrađena u televizor. Radi se od pet, šest ili sedam zvučnika koji okružuju cijelu sobu. Ako gledate film snimljen sa posebnim zvučnim efektima ( npr. sa DVD-a) možete zaista uživati do maksimuma i naprimjer čuti metak kao prozviždi pored Vaše glave. Dizajnirani su tako da se uklapaju u svaku sobu, ali i ističu svojim izgledom.
Neki televizori imaju u sebi ugrađen i DVD player, ili DVD recorder ( snimač), ali on se obično kupuje kao zasebna komponetna. Njegova uloga je da zamijeni klasične video recordere i VHS video kazete. Ako imate DVD snimač, tada TV program možete snimati direktno i na DVD medije. Naravno uvijek možete gledati ono što je već ranije snimljeno.
Svi ovi silni novi uređaji zahtijevaju međusobno povezivanje. Kako se obično računalo nalazi u nekoj sobi, obično dječjoj ili radnoj, a televizori u dnevnoj ili spavaćoj, potrebno je razvesti kabele za njihovu komunikaciju. To često nije bezazlen posao, jer zahtijeva i građevinske radove, a i upitno je kako estetski sve to djeluje. Wireless ( bežična) tehnologija je ponudila i tu odgovor. Neki su proizvođači poput Philipsa razvili posebne uređaje koji bežično povezuju ostale uređaje i upravljaju sa njima.


SATELITSKI PRIJEMNICI

Slično kao i kod televizora, stari analogni sustavi više ne prolaze. Mnogi TV kanali koji se emitiraju na satelitima danas isključivo emitiraju signale, koje mogu primati samo digitalni receiveri. Ali njihova cijena je tako niska da ćete ga svakako uzeti, jer kvaliteta slike je mnogo bolja, odnosno savršena. Naravno ovdje se govori o individualnim sustavima, a ne onih u velikim stambenim zgradama, o kojima brinu određene firme.
U svakom slučaju individualni sustavi nude daleko veći broj kanala. Kanali mogu biti slobodni, što znači da ih gledate bez plaćanja bilo kakve naknade bilo kome ili kodirani. Da biste gledali kodirane kanale morate kupiti PCMCI karticu određenog kanala i plaćati godišnju pretplatu. Obično postoje firme i u Hrvatskoj koje nude pakete raznih kanala. Pazite, ne mogu niti svi digitalni receiveri gledati kodirane kanale. Morate imati takav receiver, koji ima u sebi slot gdje možete ubaciti svoju kupljenu karticu.
U jednom kompletu za satelitski prijem je antena (tanjur) sa LNB konvertorom ( može ih biti i dva), receiver koji se nalazi u sobi, te kabel i konektori koji ih povezuju. Uvijek je bolje uzeti što veći tanjur, ,jer se time postiže bolji prijem i slabijih signala, odnosno kada je oblačno ili pada snijeg i kiša. Ovisno koji satelite želite gledati, morate usmjeriti antenu pod određenim nagibom i smjerom. Iako je relativno lako postaviti antenu i podesiti satelitski prijemnik, ako niste vični tehnici prepustite to ipak firmama koje se time bave. Naime, antena mora biti izuzetno precizno usmjerena na satelit, inače nećete vidjeti ama baš ništa. Isto tako za programiranje receivera traži se poznavanje nekih tehničkih pojmova. A kada Vam to uradi stručna osoba, morate naučiti, kako ćete downloadati nove kanale, koji se vremenom pojavljuju na Vašem satelitu. Također, moguće je organizirati pojedine kanale u određene grupe, mijenjati im redoslijed, čime se lako i brzo pronalazi željeni kanal.


DVB-T


Radi se o potpuno novom konceptu emitiranja TV programa, koji je praktično još u povojima u Hrvatskoj. Za sada postoje tri odašiljača. Jedan na zgradi HRT doma, drugi na Sljemenu i treći na Učki pokraj Rijeke i Opatije. Program se emitira u kvaliteti satelitskog digitalnog programa (MPEG-2), znači digitalno, ali se prima pomoću klasične TV antene, a ne satelitske. Signal sa antene se vodi u dekoder koji se posebno kupuje, a zatim u televizor. Neke TV postaje počele su eksperimentalno emitirati, a neke su već i najavile do kraja godine svoj početak. Slika koja se na ovaj način dobije je besprijekorna.Tamo gdje je signal loš ili ne dopire, jednostavno se ništa ne vidi. Nema slike sa šumom i refleksijama. Najave su da će do kraja desetljeća emitiranje na dosadašnji način nestati i da će ovo biti sustav budućnosti. Pored bolje kvalitete slike sustav nudi i veći broj kanala. Naime, umjesto jednog dosadašnjeg analognog kanala ( jednog programa), moći će se prenositi istovremeno osam kanala. Običnim smrtnicima to ne znači mnogo, osim da nas očekuje poplava TV postaja.


PAY TV


Ovdje se radi o sustavu koji je razvijen za prevenstveno za hotele, kako bi se gostima pružio veći nivo usluge, ali istovremeno ta usluga dobro naplatila i ostvarila dodatna zarada. Nezamislivo je nekome danas iznajmljivati hotelsku sobu bez televizora u njoj. Čak i manji hoteli i apartmani imaju potrebu za takvom uslugom. Pogledajmo što sustav nudi. U njega je ugrađena najnovija tehnologija, te stoga još u fazi adaptacije hotela treba postaviti neke kabele i opremu. Postoje i verzije koje ne nude sve mogućnosti, ali se može iskoristiti postojeća oprema, bez novih kabela.
Sam sustav je vezan na računalo na recepciji i naravno na računalo (server) koji upravlja sa svime. Kada gost dolazi u svoju sobu nakon prijave na recepciji , automatski ga u sobi dočekuje upaljen televizor i pozdravna poruka dobrodošlice naslovljena na ime gosta. Također ako imate bilo kakvu poruku ili obavijest poslati gostu, TV će se uključiti i poruka će se pojaviti na ekranu.
Na televizoru se nalazi izbornik koji gostu nudi razne mogućnosti. Već na recepciji ovisno iz koje je zemlje, recepcionar je podesio da svi izbornici na televizoru su na na jeziku gosta. On ih uvijek može promijeniti. Sam gost može programirati buđenje ili to za njega može učiniti osoblje recepcije. TV će se uključiti u željeno vrijeme i postepeno pojačavati jačinu zvuka, dok gost se ne potvrdi. Ako ni to ga ne probudi i potvrdi buđenje, obavijest ide automatski na recepciju, te se može pokušati na drugi način, bilo telefonski, bilo slanjem neke osobe.
Gostu se nudi info meni o samom hotelu, gdje može vidjeti sadržaje hotela, kako ih koristiti, koliko koštaju i slično. Mogu se postaviti i kamere na razne točke u hotelu, tako da se iz svake sobe može vidjeti, recepcija, bazen, sala za ručavnje, vanjske terase i drugo zanimljivo. Mogu se napraviti i iznajmiti reklamne stranice o samom mjestu ili uslugama drugih firmi, kao naprimjer iznajmljivanje čamaca i druge opreme, frizerski i kozmetički saloni, restorani, noćni klubovi i ostalo. Gosti mogu u svakom trenutku na ekranu vidjeti vremensku prognozu ili stanje svog računa, sa svim troškovima koje je imao.
Na kraju i ono najvažnije. Hotel emitira putem toga sustava 4 filma svaki dan po nekoliko puta dnevno. Filmovi su prilagođeni strukturi gostiju, ali uvijek su tu i filmovi za odrasle. Gost plaća dnevni najam, ako želi i može gledati neograničeno puta jedan ili sve filmove. Filmovi imaju svoj raspored kada počinju. Međutim moguće je postaviti i posebne vodove , pa gost može započeti gledati film u bilo kom trenutku. Može ga i prekinuti i kasnije nastaviti od toga mjesta.
Ako se gost želi koristiti Internetom onda može i to uraditi iz sobe pomoću televizora. Vrijeme koje provede se naplaćuje po ranije utvrđenom cjeniku. Omogućeno je i primanje i slanje e-mail poruka. Zbog toga mora uzeti bežičnu tipkovnicu na recepciji.
Za što bolju zabavu se nudi i igranje 8 Playstation igrica. Standardno su postavljene i neke igrice koje mogu igrati i odrasli, kao šah i puzzle, Izbor igara se mijenja i dopunjuje ovisno o potrebi.
Konačno pomoću posebno daljinskog upravljača sobarica ili osoblje održavanja, mogu direktno slati obavijesti recepciji o stanju sobe, da li je uređena i spremna za nove goste, stanju mini bara i slično.


KUĆNI STUDIO


Mnogi su često poželjeli da mogu pogledati na svom računalu, neku od TV postaja, ili pak poslušati radio program. Pa i to je moguće. Čak i satelitske kanale. Oni malo napredniji, spremni za eksperimente, mogu pored toga i zanimljivi dio TV emisije prebaciti na svoje računalo, obraditi i kreirati svoje umjetničko djelo. Ne samo TV program, u obzir dolaze i zapisi sa video kamera i video kazeta. Znači svoje stare snimka sa VHS kazeta ili nekih drugih možete prebaciti na računalo, te izbaciti ono nevažno, kojega obično ima jako mnogo. Možete ubaciti natpise i podsjetnike, razne komentare, nasnimiti muziku, dodati razne efekte i slično. Znači možete režirati sami svoje filmove, snimljene dosta davno.
Da bi se sve to postiglo, nije potrebna prevelika investicija. Morate ipak imati dosta jako računalo. Ovo sve će jako sporo ili nikako raditi sa starim računalima. Unutra mora biti i novija grafička kartica. Potrebno je kupiti karticu sa TV tunerom. Običnim ili satelitskim. Naravno da je satelitska skuplja, ali nećete pogriješiti niti ako kupite običnu. Oni koji bi u svijet filma ušli kao profesionalci, morali bi ipak nešto više investirati. Ne zaboravite, da na razvijenom zapadu, kojem svi tako težimo, takve stvari su vrlo unosan posao. Mnogi zarađuju snimajući vjenčanja, rođendane, maturalne zabave i razne proslave. Zatim to obrade i presnime na DVD medij i prodaju za dosta novaca. Svašta se može od toga uraditi.
Tunerska kartica, se ugrađuje u PCI slot Vašeg računala. Podrazumijeva se da na njen ulaz trebate dovesti TV signal sa antene, bila ona vanjska ili unutarnja ili pak sa video recordera ili camcordera. Ima pored toga još i daljinski i izlaz pomoću kojeg svoje video clipsove možete poslatii na CD, Internet ili e-mail. Pored svega nabrojanog bolji modeli imaju i FM stereo radio prijemnik i stereo TV zvuk. Ovo su ujedno i najprodavaniji modeli. Za one kojima nije dovoljno zemaljskih TV postaja, pa im se nudi pristup na besplatne digitalne TV i radio kanale na raznim satelititima. Ima ih toliko mnogo da teško da ćete sve gledati . To znači da ona radi kao satelitski receiver. U kompletu Vam ipak ne dolazi Satelitska antena i njen pribor (tanjur LNB i kabeli), pa to morate kupiti , ako već nemate. Daljinski upravljač omogućava Vam da podesite (preview) čak 16 TV kanala istovremeno. Imaju funkciju snimanja i capturinga muzike i TV u MPEG formatu ravno na hard disk. Ako imate grafičku karticu sa video izlazom,a svi noviji kompjuteri ga imaju, možete osim na PC-u , sve to gledati i na televizoru.
Postaje već otrcano, kada se kaže da postoji stotinu raznih proizvođača, ali danas ćemo vidjeti neke tipične modele koji nude i nešto više.

V-Gear MyTV2FM TV tunerska PCi kartica koja je namijenjena za stolna ( desktop) računala. Radi se o cjenovno veoma pristupačnoj kartici, koja nudi sve što i mnogo skuplje i poznatije kartice. Čak štoviše, svi oni koji su je uzeli, ne bi je rado mijenjali. Osnovna i najvažnija komponenta svake TV kartice je tuner, u ovom slučaju radi se o Philips tuneru koji omogućuje prikaz slike u rezuliciji 720x480 pixela.Osim ulaza za TV antenu, kartica također ima ulaz za radio antenu, S-Video ulaz, kompozitni video ulaz, audio ulaz/izlaz te priključak za daljinski upravljač koji dolazi sa karticom. Pomoću priloženog softwarea, moguće je gledati televiziju, slušati radio te snimati TV program u nekom od video formata (VideoCD, DVD, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4). Također je moguće i gledati Teletext stranice.Kartica osim za gledanje televizije može poslužiti i kao uređaj za digitaliziranje slike i zvuka sa bilo kojeg analognog uređaja kao što je npr. video kamera ili video rekordera.
Takav uređaj se jednostavno može spojiti na S-video ili kompozitni ulaz TV kartice i nakon toga se slika može pretvoriti u neki video format, isto kao i TV program. Znači snimiti na disk računala, a od tamo na CD, DVD i druge medije.

Pinnacle PCTV MediaCenter Vaše računalo pretvara u all-in-one TV, PVR, jukebox, DVD player i foto slideshow projektor. Znači, pretvara obični PC u digitalni sistem zabave – što znači da možete pristupiti svim glazbenim datotekama, fotografijama i video materijalima jednostavno uz pomoć daljinskog upravljača.
Pinnacle PCTV MediaCenter uključuje softisticiranu media management aplikaciju - Pinnacle MediaManager koji podržava glazbu, fotografije i video datoteke i integrira alate kao što su CD ripping, CD burning i drugi.
Pinnacle PCTV MediaCenter proizvodi uključuju sve funkcije TV programiranja i pauziranja, već dobro poznatih kod Pinnacle PCTV proizvoda. Koristite «Time Shifting» da biste izbjegli reklame, pauzirajte i pokrenite program koji gledate od mjesta kad ste pauzirali.

Pinnacle PCTV USB2 je savršen, a ujedno cijenom pristupačan TV tuner za mobilne korisnike. Znači ako na svom prijenosnom računalu želite gledati TV program ili slušati radio evo prilike. Naravno da ga možete staviti i na kućno računalo. Nema potrebe za ugradnjom unutar kućišta računala, a može se i posuditi na drugo računalo kada zatreba. Malih je dimenzija , a napaja se iz USB 2.0 sučelja što eleiminira potrebu za dodatnim strujnim adapterom.Možete snimati TV programe i kopirati snimke s video rekordera, kamkordera ili DVD playera na HDD, ili snimati direktno na CD i DVD. TV je gledljiv u pomičnom, skalabilnom prozoru što omogućuje istovremeno korištenje drugih aplikacija. Podržava 4:3 i 16:9 format. Ima ugrađen TV tuner sa hyperband kablovskom TV podrškom i infra-red daljinski upravljač . Naravno da uz njega dolazi i sav potrebni software.

AverTV Box7 je novi stand-alone TV Box kompatibilan sa LCD/CRT monitorima. Znači ako od svoga LCD monitora želite napraviti TV, a još uvijek ne kopati po računalu, evo prilike.Sa Progressive Scan tehnologijom i 3D-motion Adoptive De-interlace eliminira smetnje/podrhtvavanja DVD filmova u cilju oštrije i bolje slike. Podržava rezoluciju do 1280 x1024 i ima slika u slici funkciju koja omogućava rad na računalu za vrijeme praćenja TV programa. Od drugih karakteristika izdvajamo višejezični on screen display (OSD) sa alpha-blendingom i sleep funkciju koja automatski isključuje AVerTVBox7 po unaprijed određenom vremenu. Podržava različite ulaze (TV Tuner, S-Video, Composite-video, VGA). Plug-N-Play je ( spoji i odmah radi), nije potreban software i driver, primjenijv na svim operativnim sistemima. Ima infra-red daljinski upravljač.

Avermedia cardbus je još jedna kartica, koju bih želio predstaviti. Radi njene veličine i praktičnosti. Veoma je malena. TV Cardbus je analogni TV tuner namijenjen laptopima. Jednostavno umetnite AverTV Cardbus u PCMCIA Cardbus slot, spojite antenu i spremni ste za gledanje omiljenog TV programa. Isto tako možete spojiti neki eksterni video uređaj kao što je video rekorder ili camcorder putem kompozitnog ili s-video ulaza. Sa karticom se isporučuje software za Windows 2000/XP operativne sisteme koji Vam omogućuje kvalitetan prikaz video sadržaja i snimanje u MPEGII formatu. Podržana je i Time-Shift TM furnkcija koja omogućuje gledanje TV programa za vrijeme snimanja a ujedno i pauzu, kretanje unaprijed ili unazad u isto vijreme.TV programiranje je funkcija da biste programirali dan i vrijeme kada želite uključiti TV te gledati ili snimati omiljeni TV program. Teletext je podržan za PAL sisteme. Capture slika i video materijala znači snimanje statične snimke i video na HDD Vašeg notebooka. Zaključavanje određenih programa ima svrhu onemogućiti djeci gledanje programa namijenjenih odraslima. Za enkodiranje u MPEG-4 format korisnik treba napraviti download DIVX codec-a sa www.divx.com ili XVID codeca sa www.xvid.org

Skystar2 je jedna od legendarnih kartica za prijem satelitskog signala u Vašem računalu. Zahvaljujući softwareu koji je razvijen za nju , a i jako niskoj cijeni, dominira tržištem. O njoj je već mnogo rečeno. Stoga samo ukratko. Ugrađuje s u PCI slot računala, mada postoji i eksterna USB verzija. Treba Vam još satelitski tanjur i LNB. Možete snimati satelitski program na svoje računalo. Ali sa njom možete imati i pristup Internetu. I to kakav. Brzine 1024 kbs bez ograničenja za količinu informacija koju želite downloadati. Tu uslugu isto tako plaćate nekom provideru, ali cijene su pristupačne. Većina nas surfa brzinom 56 kps klasičnim modemom ili 64 kps jednim kanalom ISDN-a. Čak niti klasični paketi ADSL ne nude takvu brzinu običnim smrtnicima. Na trzistu egstiraju i verzije stare vise od godinu dana koje nisu jednako stabilne kao nove, a i u vecem postotku se kvare. Stoga bi ih trebalo kupovati kod registriranog distributera, kako bi se osigurali da kupujete najnoviju verziju. Višeo tome saznajte na www.antene.tv stranici.

Napisao Boris Pletikosa,dipl.ing. 05/2006

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop