Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Wireless caffe

 

WIRELESS CAFFE

 

Sve je više korisnika Interneta koji dok putuju sa sobom nose svoja prijenosna računla i pocket PC-e. Kako je spajanje na Internet putem mobilnih telefona višestruko skuplje, postavlja se pitanje kako se brzo i jednostavno povezati na klasičnu telefonsku liniju. Rješenje je ponudila bežična ili wireless tehnologija. O ovoj tehnologiji je već bilo govora i ranije, ali najvažnije je to da se za pristup Internetu ne morate spajati pomoću žica, već jednostavno ušetate u neki objekt koji ima takav pristup i spojite se. Takva mjesta, gdje je to moguće zovu se wireless hot spot ili u prijevodu točke za bežični pristup. Ona su obilježena i posebnim znakom, tako da ih lako zamijetite još sa ulice.

Bežične mreže dostupne su komercijalno od 1989.godine što znaći da WLAN mreže spadaju pod već zrelu tehnologiju. Od 2000. godine, tržište bežične LAN opreme je impresivno porasla u oba segmenta - korisničkom i poslovnom! Sa slike se može vidjeti gdje je u Europi WLAN tehnologija najrazvijenija. Kako biste locirali WiFi Hot spot zonu u Hrvatskoj, posjetite jiwire.com
Što će se više korisnika koristiti WLAN uređajima za poslovne ili privatne potrebe biti će i veći broj "Hot Spot" zona. "Hot Spot" zone postati će potrebom ljudima koji učestalo putuju, bilo turistički ili poslovno. WLAN mreže se šire i razvijaju sve brže na globalnom nivou i smatra ih se jednim od najinteresantnijih fenomena na polju bežične komunikacije.

Klasični Internet caffei kod nas gotovo isključivo nude računala sa klasičnim žičnim pristupom. To je dosta velika investicija, jer nekoliko takvih računala ipak dosta koštaju, a pogotovo njihovo umrežavanje, pa tek software. Uz to takav pristup zahtijeva i površinski veće lokale. Kod wireless pristupa nema troškova računala i softwarea, jer to korisnici donose sa sobom.
Postoje dva načina kako se ova usluga nudi u svijetu. Prvi je mogućnost besplatnog pristupa, gdje vlasnici ugostiteljskih objekata na taj način žele privući goste ili svojim gostima ili korisnicima ponuditi viši nivo usluge. Drugi je gdje se takva usluga naplaćuje i na taj način donosi značajan prihod.
Tko sve može instalirati takav sustav? Odgovor je jednostavan. Svatko onaj gdje se ljudi duže ili kraće zadržavaju i kada imaju potrebu provjeriti svoje e-mailove ili neke podatke na webu. A to su pored kafića i restorani hoteli , čekaonice na aerodromima, lukama,autobuskim i željezničkim kolodvorima, pa čak i čekaonice kod liječnika, zubara i frizera.
Ovdje ćemo sada obraditi jedan takav sustav koji to sve omogućava. Poznata firma mrežne opreme D-LINK je to jednostavno osmislila i ponudila kao kompletno rješenje. Trebaju Vam wireless router, piasač, program i naravno priključak na Internet.


DSA-3100 DSA-3100P
D-Link Cable_DSL Router/Wireless Gateway Ticket printer for DSA-3100P za ispis


DSA-3100 osim funkcije klasičnog žičanog DSL routera, što Vam omogućava povezati i neko starije računalo ili kompletnu žičanu mrežu, ima mogućnost kontrolirati pristup klijenata mreži (npr. Internetu), bilo da se radi o wireless klijentima/žičanoj mreži/žičano-bežičnoj mreži. Jednostavno je rješenje za izgradnju Wireless HotSpot-a.
Uređaj ima 3 FastEthernet porta: WAN (Cable/DSL), LAN i FastEthernet port (Authentication port) na koji spajamo mrežu klijenata, koji moraju proći postupak autentifikacije radi izlaza na Internet. Najjednostavnija konfiguracija za izgradnju HotSpot-a je da se na Authentication port spoji Access Point preko kojega wireless klijenti imaju izlaz na Internet.
Kao opcija moguće je kupiti DSA-3100P ticket printer koji na traku (kao POS printer) ispisuje podatke za prepaid pristup Internetu (username, password, SSID, WEP key, cijenu, plaćeno vrijeme korištenja). To znači da gost dolazi i traži da bude pola sata na Internetu. Vi mu na postojećem računalu (POS kasa), na kojem je instailran software (dobije se u kompletu) naplatite i izdate račun, na kojem mu se nalazi šifra kojom se spaja u sistem, kao i vrijeme koje mu stoji na raspolaganju. Jednostavno zar ne.
Postoji mogućnost da se gosti spoje na lokalnu mrežu ili neki nejn dio, gdje se mogu dati određene informacije, koje mogu biti u funkciji promidžbe samog objekta ili čak nekoga drugoga, tko je spreman platiti za takvu uslugu. Moguće je spojiti deset korisnika, koji nemaju pristup LAN- već isključivo Internetu. Maximalna dužina konekcije (spajanja) je1-12 sati. Definira se i dozvoljeni bandwidth. Moguće je definirati 20 URL-ova kojima je moguće pristupiti bez autentifikacije, te 20 IP adresa koje mogu izaći na Internet bez autentifikacije.
Izgled pristupne stranice, koju korisnik vidi kada se spoji , može se u potpunosti prilagoditi. U priručniku su definirani obvezni elementi.
Kako je cijena DSL priključaka veoma povoljna, ova investicija se veoma brzo otplaćuje, a gosti će dolaziti i ostavljati novac konzumirajući i piće i hranu ovisno čime se lokal bavi.

 

Napisao Boris Pletikosa, 04/2005

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop