Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Telefonija

 

TELEFONIJA

 

TELEFAKS

Iako je Internet i komunikacija e-mailom stigla u mnoge urede, još uvijek telefaks ostaje nezamjenjiv.Odmorimo se malo od računala i recimo nekoliko korisnih stvari, koje mogu rješiti dilemu kakav telefaks uređaj izabrati.
Većina firmi danas ima uređaj koji koristi termo papir u roli. To su u pravilu jeftiniji uređaji od drugih na tržištu, a najveća prednost im je to što su troškovi po primljenoj stranica daleko najniži u poređenju sa drugim uređajima koji tiskaju na A4 papir. Naime, iz role dužine 30 metara , koja košta 13-15 kn, možete primiti 100 A4 stranica dokumenata, što znači da plaćate 13-15 lipa po primljenoj stranici. Loša strana je to što takva kopija vremenom blijedi, te nakon nekoliko godina nemate ništa vidljivo na papiru. Neki proizvođači termo rola daju garanciju da je takva kopija vidljiva 5 godina. Ako primate dosta faksova koje trebate samo pročitati te nakon nekog vremena baciti, ali ne i arhivirati , ovaj telefaks je idealno rješenje. Još ako imate fotokopirni uređaj , da bitne stvari fotokopirate za arhivu, ne vidim razlog zašto ne kupiti takav telefaks. Cijena ovih modela kreće ispod 1000 kn. Ako želite da imate i automatsku tajnicu ili rezač papira, gumb za brzo biranje, veliki broj memorija gdje možete upisati najčešće pozivane brojeve morate nešto platiti više , ali ne mnogo više.
Oni koji žele imati trajne kopije, koje ne blijede vremenom, na običnom A4 papiru , mogu birati između nekoliko tehnologija rada, ovisno o željenoj kvaliteti kopije i njenoj cijeni.Dosta prodavani su uređaji koji koriste karbon film folije koje ostavljaju otisak na A4 papir. Kvaliteta otiska je uglavnom rezolucije 300x300 dpi, što je sasvim zadovoljavajuće za funkciju faksa . Neki mogu poslužiti i kao printer za Vaš PC. Međutim današnji printeri rade na puno većoj rezoluciji i daju puno kvalitetniju kopiju, pa ovo preporučam samo za čisto uredski posao. Njihova cijena posljednjih godina je dosta pala i mogu se kupiti već od 1000 kuna. Ovdje pored papira morate kupovati i i karbon film role , koje nisu baš jeftine, pa cijena po stranici iznosi mnogostruko više od modela sa termo rolom. Naime obično pakiranje dvije role od 30 metara košta oko 200-250 kuna. Cijena takve kopije košta 1-1,5 kuna. Znači 10 puta više od termo role. Ovo nije strašno ako primate malo faksova, a svi su Vam važni i morate ih čuvati dugo vremena. Ako primate mnogo faksova sigurno ima i boljih i jeftinijih rješenja.
Druga mogućnost je da kupite ink jet faks, koji ispisuje tintom.Kvaliteta otiska je bolja i gotovo svi modeli rade i kao printer. Cijene uređaja i ispisa su kao u prethodnih modela, ako se prima normalni tekst. Ako se pak primaju slike onda potrošnja tinte višestruko raste, a time i cijena po kopiji. Čak postoje i verzije u boji. Naravno takav model ima smisla ako Vam neko šalje faks sa isto takvog uređaja ili kompjutora.
Treća mogućnost je da uzmete laserski faks. Ovo je zaista najbolje rješenje, ako primate mnogo dokumenata i većinu bi željeli sačuvati za arhivu. Cijena kopije je dosta niža od prethodne dvije verzije i ali ipak dvostruka od kopije na termo roli. Loše je i što takvi uređaji koštaju minimalno dvostruko ili trostruko od prethodnih verzija.
Bilo koji telefaks je ujedno i mini fotokopirni uređaj. Naravno na njemu uglavnom ne možete iskopirati knjigu , mada postoje i takve verzije. U pravilu oni modeli koji se priključuju na PC mogu raditi i kao scanner.

 

ALL IN ONE UREĐAJI

 

O njima je bilo riječi kada se govorilo o pisačima. Zato kratko. Pazite nemaju svi all on one ili sve u jednom uređaji i funkciju telefaxa. Da se ne bi ponavljao, slična priča važi i za ove mašine. Mogu biti sa ink jet tehnologijom ispisa u boji ili mnogo ekonomičniji laserski crno bijeli. Ovdje je mnogo bolja situacija, jer većina modela nije prolaznog tipa, tj na njih možete staviti otvorenu knjigu i ukoričene spise i faksirati. Sa njih se može faksirati i primati faksove i kada je PC ugašen.


BEŽIČNI TELEFONI

 

Telefoni su posljednjih godina doživjeli veliki generacijeski skok uvođenjem digitalnih bežičnih telefona. Pogledajmo što se sve može kupiti u našim dućanima, ako Vam treba . Osnovno je da postoje dvije grupe i to još uvijek starijih žičnih i novih digitalnih bežičnih (DECT) . Stare generacije bežičnih telefona na prvi pogled su izgledale slično , ali razlika u mogućnostima je ogromna. Digitalni su ako ništa drugo otporni na upade susjeda u vezu. Time će Vaš telefonski račun biti samo Vaš i nećete plaćate tuđe razgovore. Pored toga kvalitet veze i govora se ne mjenja ovisno o udaljenosti, te nema nikakvih šumova i smetnji. Domet je 300 metara optičke vidljivosti ili u zgradama upola manje. Ipak treba reći da u zgradama sa puno armiranog betona i metalnih kopnstrukcija domet se smanjuje drastično na svega do tridesetak metara. Vodeći proizvođači na našem tržištu su Panasonic, Siemens, Philips koji su ponudili po nekoliko modela raznih mogućnosti.
Zajedničko gotovo svim modelima je da istovremeno mogu biti i mini telefonska centrala. To znači da na svaki telefon (baznu stanicu) možete spojiti ukupno do 6 slušalica, te na taj način svaki ukućan može imati telefon u svojoj sobi. Sistem može biti programiran tako da dolazni poziv zvoni na svim slušalicama, pa vezu preuzima onaj tko se prvi javi, ili da zvoni na određenom telefonu.Veza se poslije prebacuje na željeni interni broj. Naravno kombinacija je bezbroj. Ovo je vrlo zgodna opcija za one koji imaju kuće sa više stanova (katova), a pogodnost je i da se interno unutar kuće može razgovarati, a da takvi razgovori ne koštaju ništa. Naime, istovremeno možete voditi normalan telefonski razgovor sa drugim telefonskim pretplatnikom pomoću jedne slušalice, a druga dva ukućana sa svojim slušalicama mogu razgovarati interno. Moguće je da i dva interna broja istovremeno razgovaraju u konferencijskoj vezi sa vanjskim pretplatnikom. Idealno za manje urede i firme.
Ali to nije sve. Najbolje je to što ako Vam je malo jedna izlazna telefonska linija , sistem možete proširiti sa jo 3 linije i 3 telefona . Na taj način sva četiri telefona mogu komunicirati jedan sa drugim i na svaki može biti spojeno max. 6 slušalica. Tako ste stvorili sistem koji Vam omogućava rad kao da imate jednu manju telefonsku centralu sa 4 eksterne i 24 interne linije i sve bežično. Naravno opet je bezbroj kombinacija kod programiranja redoslijeda zvonjenja telefona. Što bi jedna manja firma mogla poželjeti više.
Ali ni to nije sve. Svaki telefon nudi i mogućnost praćenja troškova svakog poziva. Možete programirati da se iskazuje u impulsima, kunama ili nekoj drugoj valuti, što je posebno zgodno ako iznajmljujete apartmane turistima. Vaš gost može telefonirati i da Vi još zaradite. Moguće je zabraniti vanjske pozive ili pojedine pozivne brojeve ili grupe brojeva cijelom sistemu ili pojedinim lokalima (slušalicama). Na taj način spriječiti ćete djecu da nabijaju telefonski račun poziva recimo na mobilne mreže ili van zemlje.
Gotovo svi modeli imaju mogućnost prikazivanja broja koji Vas zove , s točnom evidencijom vremena za posljednjih 30 poziva, naravno ako plaćate takvu opciju T-COM-u. Cijene osnovnih modela je 300 kuna, a ako Vam je potrebna i digitalna automatska tajnica, morate nešto doplatiti. Postoje i verzije sa većim displayem, pa displayem u boji. U zadnje vrijeme se pojavljuju kompleti sa dodatnom jednom ili dvije slušalice.

 

TELEFONSKE CENTRALE

 

Ako firma ili ured treba ipak pravu telefonsku centralu, onda se morate obratiti profesionalcima, koji će je isporučiti, montirati i programirati. Starih analognih centrala nisam siguran da ima još uzeti. Sve je digitalno. Pitanje da li želite ići i preko ISDN, ADSL linija. Kod kupovine centrale morate isto tako znati koliki Vam je potreban broj ulaznih linija, tj koliko ćete imati telefonskih eksternih brojeva prema vanjskom svijetu. Isto tako morate znati koliko Vam treba internih lokalnih linija. Centrala se ne mijenja svaki dan. Morate predvidjeti i što će se dešavati za par godina. Da li ćete trebati više ulaznih linija ili još lokala. Ne morate odmah uzeti sada, ali postoje centrale gdje se dodatne linije mogu nadograditi. Zato dobro razmislite prije nego što uzmete onu sa dvije ulazne linije i osam lokalnih. Ona se možda ne može proširiti.
Pored toga kada uzimate centralu možete uzeti neke dodatne module, koji umnogome pojednostavljuju rad. Naime, često čujete kada zovete neku veću firmu, da se javi prvo snimljena poruka i uputi Vas da pritisnete tipku 1 ili 2 ili tri itd. Na taj način možete uštedjeti na jednom radnom mjestu, ili osloboti takvu osobu tako banalnih poslova i omogućiti joj kreativniji rad. Isto tako na taj način podižete ugled firme, jer onaj koji Vas je nazvao odmah zna koga je dobio.
Ako ste firma koja ima na primjer 4 telefonska broja, onda je zgodno da se prema vani pojavljuje samo jedan broj koji se lako pamti, a ostali da budu prespojeni na njega već u telefonskoj centrali T-COM-a.
To znači da ljudi mogu zvati uvijek jedan broj, a ako je on zauzet, centrala će automatski prebaciti na sljedeći slobodni. Ovo je dobro i zbog toga što vaš partner ili kupac koji Vas želi nazvati nikada neće imati zauzetu linuju. Uvijek će mu se netko javiti i moći odgovoriti. Najviše živcira kada zovete neki broj, a on je stalno zauzet.
Modul prolaznog biranja omogućava, da ipak ako Vam treba konkretno uvijek ista osoba, možete direktno nazvati samo nju, iako cijela firma iam jedan jedinstven telefonski broj. Želite izbjeći tajnicu ili da Vam se netko drugi javi. Ako znate direktni broj lokala, tada možete odmah kucati taj broj i vidjeti da li željene osobe ima i da li je slobodna.
Kod prebacivanja veze može se ubaciti i lagana mizuka da svira, pa čak i neka radio postaja. Sugovorniku na taj način nije dosadno, ako čeka i koji minut duže.
Centrale se mogu programirati na razne načine. Ne dozvolite da Vas kod programiranje ubijede da to tako ne može. Sve može. Pitanje je samo vremena da se sve to isprogramira. Naravno i znanja osobe koja to radi. Možete staviti da svi pozivi zvone na jedan broj, a a ko je on zauzet onda na drugi, ili paralleno na oba ili više, pa tko se prvi javi. Zahvaljujući mogućnostima gradskih centrala, veza se može preusmjeriti i na neki drugi telefon, bilo on kućni ili mobitel. To znači da uvijek možete biti dostupni, Ipak pazite kod ovoga, jer preusmjeravanje ide na Vaš račun.

 

DODATNE FUNKCIJE

 

Funkcija automatska tajnice je veoma zgodna, ako često niste u uredu ili kući , a nema tko da se javi na poziv, a ne želite vezu preusmjeravati. Naravno da možete uzeti takav telefon ili telefaks uređaj koji u sebi ima automatsku tajnicu. Prije su bile na kazete, ali danas to pamti memorija telefona. Po pravilu takvi uređaji su nešto skuplji.
Caller ID ili prepoznavanje broja koji Vas zove, je opcija koju nemaju svi telefoni. Ako želite da vidite tko vas zove onda morate kupiti takav telefon, a zatim aktivirati tu uslugu u T-COM-u. Aktivacija je besplatna, ali samu uslugu plaćate 12 kuna mjesečno. Korisnici koji imaju ISDN imaju takvu uslugu uključenu u cijenu. Zgodno je, jer na tak način možete vidjeti na displeju telefona tko Vas je zvao, dok Vas nije bilo, pa eventualno možete uzvratiti poziv.

S obzirom da svi ovi uređaji rade 24 sata dnevno, poželjno je uzeti zaštitnu utičnicu, koja štiti od strujnih udara i udara groma. Cijena joj je 40-116 kn i štiti i po strujnim i po telefonskim vodovima. Naravno možete je iskoristiti i za zaštitu drugih uređaja kao što su modem,PC, TV,video,audio linija iTD.

 

Napisao Boris Pletikosa 02/2005

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop