Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

Sirevi Mabik

 

SIREVI MABIK


     Gotovo da nema osobe koja nekoliko puta tjedno ne jede neku vrstu sira. A znamo li nešto o njemu, osim da se dobije od mlijeka? Pa saznajmo ponešto. U osnovi se radi o odvajanju suhih tvarih iz mlijeka od same tečnosti. Što tvrđi sir ujedno znači teži i skuplji proces proizvodnje. Još predhistorijski ljudi su ga pravili od mlijeka raznih sisara, uključujući kamile i sobove. Danas se uglavnom pravi od kravljeg mlijeka, a ponegdje i od ovčjeg i kozjeg. Zbog veoma mnogo raznih vrsta sira, izuzetno je važan u prehrani kao dijetetski proizvod, hranljiv je i sadrži mnoge važne tvari. Koristi se svjež, ali i kao osnova ili dodatak mnogim jelima, bilo slanim ili slatkim.

sirevi     
    
Proces proizvodnje sira počinje tako što se mlijeko stavi na toplo mjesto, te se uz pomoć mliječnih bakterija ukiseli. Zatim se procijedi kroz gazu i dobije se tzv. svježi sir , koji je osnova za proizvodnju svi drugih sireva. Naravno da bi se stvar ubrzala dodaje se enzim dobijen prirodnim putem iz dijela želuca krave, ali isto tako napravljena je u laboratoriji njegova replika.
    

     Druga faza je daljnje cjeđenje uz dodavanje soli i drugih stvari koje definiraju okus i vrstu sira. Zatim se sir oblikuje i stavlja u posebne posude, gdje stoji pod pritiskom nekoliko sati pa i nekoliko tjedana, kako bi što više vode izašlo iz njega. Nakon toga se pere u slanoj vodi i maže solju, te stavlja na police gdje odležava i dozrijeva. Ovo je kritična i dugotrajna faza, jer temperatura i vlaga u prostoriji definira okus i kvalitetu. U njoj fermenti dalje razgrađuju preostali mliječni šećer laktozu, pretvarajući ga u CO2 i stvaraju rupice i rupe u siru. U siru se zadržavaju proteini, mliječne masti, preostali šećer, minerali i vitamini.

sirevi    Ovčji i kozji sirevi su bogatiji proteinima i pogodniji za ljude koji imaju problema u probavi laktoze. Inače lakše su probavljivi od kravljih sireva i za sve ostale ljude. Vrijednost otočkih sireva je u tome što ovce i koze pasu mediteransku travu ili bolje reći desetine raznih vrsta trava. Mnoge su od njih i ljekovite. To daje poseban okus takvim sirevima.
VRSTE SIREVA


     Više od 2000 raznih vrsta sireva se danas proizvodi. Pojedine zemlje su postale poznate po tome. Pored mnogo raznih vrsta prirodnih sireva, nastalo je veoma mnogo vrsta koje se dobiju mješanjem dvije ili više vrsta osnovnih sireva. Isto tako je mnogo vrsta dobijeno u procesu prerade topljenjem ili na neki drugi način ili dodavanjem drugih namirnica, kao gljiva, šunke, povrća i slično. Vrste prirodnih sireva su svježi ili mladi sir, meki, polumeki, polutvrdi, tvrdi i plavi sir.
     Vrijednost sireva se određuje po količini mliječne masti u njemu. Ako se sir pravi od neobranog mlijeka, biti će mnogo kvalitetniji, nego onaj napravljen od obranog ili djelomično obranog mlijeka.
     U hladnjaku sir bi se trebao čuvati u voštanom papiru ili plastičnim posudama, kako ne bi poprimio mirise iz hladnjaka i kako se ne bi osušio. Isto tako nije poželjno miješati razne vrste sira, jer mogu poprimiti miris jedan od drugoga, a isto tako i plijesni karakteristične za neku vrstu, koje na drugoj vrsti uzrokuju brže kvarenje i propadanje.

sirevi


napisao Boris Pletikosa

 

 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop