Kategorije
Novosti
Newsletter
Kontakt
Pletikosa
Bože Starca Jurićeva 19
HR-51000 Rijeka
Hrvatska
Telefon +385 (0)51 639-513
+385 (0)91 566-6650
Fax +385 (0)51 639-513
E-mail pletikosa@inet.hr
Kontakt

BSA i antipiratska akcija

BSA pokreće najopsežniju antipiratsku akciju u posljednjih nekoliko godina

BSA će kontaktirati tvrtke informativnim dopisom o softverskom licenciranju, a povratno traži ovjerenu potvrdu o ovlaštenoj uporabi računalnih programa

 

ZAGREB — 12. prosinca 2012. — BSA | The Software Alliance danas diljem Hrvatske pokreće veliku akciju tijekom koje će biti kontaktirano nekoliko tisuća hrvatskih poslovnih subjekata. Akcija je usmjerena promicanju ovlaštene uporabe računalnih programa u poslovanju.

 

Pokrenutom akcijom BSA želi poslovne subjekte upozoriti na korištenje nelicenciranih programa i sve raširenije pogrešno uvjerenje u domaćoj javnosti da se u vremenu gospodarske krize korištenje nelicenciranog softvera tolerira više no inače. Unatoč činjenici da stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina najvećim dijelom stagnira ili čak pada, komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera je zabrinjavajuća - od 322 milijuna kuna iz 2006. godine porasla je na 380 milijuna u 2011. Zbog ovoga, BSA upozorava sve tvrtke i organizacije kako je takav stav pogrešan i može dovesti do ozbiljnih posljedica za organizaciju i njeno poslovanje. Samo u 2011. godini državni gospodarski inspektori utvrdili su povredu kod 562 subjekta, podnijeli 459 optužnih prijedloga te izdali 103 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne u iznosu od gotovo 700.000 kuna.

 

Neovlaštena uporaba računalnih programa predstavlja povredu autorskog prava od strane korisnika u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a pravne posljedice korištenja nelicenciranog softvera uključuju i kaznenu odgovornost u skladu s Kaznenim zakonom. S druge strane, korištenje licenciranog softvera donosi brojne prednosti, poput potpune funkcionalnosti softvera, redovnih nadogradnji proizvoda i sigurnosnih nadogradnji, tehničke podrške, jamstva i drugih pogodnosti.

 

U sklopu akcije, BSA od tvrtki traži i da mu proslijede ovjerenu izjavu kojom potvrđuju da u svom poslovanju koriste isključivo licencirane računalne programe te time poštuju prava intelektualnog vlasništva proizvođača računalnih programa.

 

"Cilj ove akcije je u velikoj mjeri stimulirati domaće subjekte da provedu nadzor nad svojom nematerijalnom imovinom i što učinkovitije počnu njome upravljati," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj te dodao: "Skorim ulaskom u Europsku Uniju Hrvatska će se pridružiti elitnom društvu zemalja koje su vrlo napredne u shvaćanju važnosti upravljanja nematerijalnim vlasništvom. Hrvatska treba ući u EU kao temeljito uređena država koja razumije suvremena tumačenja intelektualnog vlasništva i autorskog prava. Razumijevanje problematike licenciranja jedan je od preduvjeta hrvatske gospodarske održivosti u okvirima EU."

 

Po završetku akcije BSA će izvijestiti javnost o rezultatima, a očekivanja su da će podizanje svijesti poslovnih subjekata o nužnosti korištenja licenciranog softvera u konačnici utjecati ne samo na poboljšanje zaštite autorskih prava, već i doprinijeti učinkovitijem poslovanju samih poslovnih subjekata. Web poveznice prema online informativnim sadržajima na temu licenciranja i upravljanja softverskom imovinom dostupne su na web odredištu www.bsa.org/hrvatska.

 

O BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) vodeći je globalni zastupnik softverske industrije. BSA je udruženje od preko 70 svjetski poznatih kompanija koje godišnje ulažu milijarde dolara kako bi stvorile softverska rješenja koja će pokrenuti gospodarstvo i moderan život učiniti još boljim. Putem međunarodnih odnosa s vladama, pravne zaštite intelektualnog vlasništva te edukacijskih aktivnosti, BSA širi horizonte digitalnog svijeta i, pokrećući ga naprijed, gradi povjerenje u nove tehnologije. 

Povratak na vrh
Copyright 2018 Pletikosa
Powered by da.Shop